×

Bewoners Duivendrecht boos over besluit luifel (AT5)

20200329_141518.jpg

Bewoners Duivendrecht boos over besluit luifel (AT5)


12 december, 2023 | 16:50 | 65 keer gelezen

Op AT5 het bericht dat een aantal bewoners, boos is en zich niet correct behandeld voelt door de besluitvorming rondom de realisatie van een nieuwe luifel bij station Duivendrecht. Eerder al was er een hoorzitting waarin door bewoners bezwaren zijn geuit. De lokale nieuwszender geeft ruimte aan diverse bewoners van Duivendrecht om hun beklag te doen.

Voor weergave video's en het originele bericht: Bericht AT5

Inwoners van Duivendrecht vinden het onbegrijpelijk dat ze voor hun gevoel amper én te laat betrokken zijn bij de plannen van de gemeente Ouder-Amstel om station Duivendrecht aan de achterzijde flink uit te breiden. Vooral de nieuwe overkapping is een doorn in het oog van de omwonenden: "We noemen het een tankstation."  
De reden van de verbouwing: er komt een lift bij, zodat mensen niet meer bijna een kilometer hoeven om te lopen als ze vanaf de dorpszijde het station willen betreden. Een besluit waar de bewoners op zich volledig achterstaan, maar tot hun grote ongenoegen zit er in de plannen ook een overkapping bij die het straatbeeld volgens hen drastisch zal veranderen. Daar baalt de voorzitter van Stichting Oud-Duivendrecht, Jo Euwe, dan ook flink van. "Als je nu van de trap van het station komt dan zie je dit meteen vrij liggen aan je linkerhand", wijst ze naar de kerk en boerderijen. Komt daar die grote luifel, die wij het tankstation noemen, dan gaat een heel groot deel van die aanblik verloren." De bewoners zijn zo fel omdat het om een historisch deel van Duivendrecht gaat, waarbij het kerkplein en de aangrenzende boerderijen een beschermde status hebben. De Sint-Urbanuskerk met pastorie zijn gemeentelijke monumenten. De twee boerderijen die daar aan grenzen zijn zelfs Rijksmonumenten. Stichting Oud-Duivendrecht heeft zich daar hard voor gemaakt en is denkt dat de uitbreiding van het station ook invloed zal hebben op deze monumenten.

De verontwaardiging is ook groot bij Lot Sternheim, bewoner van boerderij de Antoniushoeve. Ze is vooral teleurgesteld over de manier waarop de gemeente heeft gehandeld. "De onwelwillendheid van de gemeente om met ons in gesprek te gaan, maar ook het actief tegenwerken hiervan", beschrijft ze haar ervaring. "Ik kan daar gewoon niet zo goed bij. Het gaat niet om een klein schuurtje in iemands tuin, maar  over een enorme aanbouw op een zo'n ontzettend uniek, cultureel en historische plek." De frustratie van de bewoners komt voort uit de procedure die door gemeente is gevolgd. In een gemeente die volgens hen uitdraagt burgerparticipatie heel belangrijk te vinden, zijn zij naar eigen zeggen totaal niet betrokken geweest bij de procedure. Hoewel ze hun bezwaren kenbaar hebben gemaakt, is er nauwelijks succes geboekt in het aanpassen van de plannen van de gemeente. Volgens boerderijbewoner Lot Sternheim kwam zij november vorig jaar samen met buren per toeval achter de plannen. Volgens haar is hen toen verteld dat er alleen sprake zou zijn van het realiseren van een lift en om die reden zou er geen inspraakmogelijkheid volgen. Toch wist zij te achterhalen dat er wel degelijk meer op stapel stond, want ook het verplaatsen van de toegangspoortjes en het bouwen van een overkapping bleek uit tekeningen. En ook het geschetste beeld van de gemeente kan Sternheim niet waarderen. "Daar moesten wij heel hard om lachen omdat het er heel positief, groothoekerig op staat", wijzend op het ontwerp. "Wij hebben als bewoners toen ook een beetje naar de afmetingen gekeken en zelf iets in elkaar gezet. Daar krijg je wel een iets ander plaatje van, want daar staat de kerk goed op en mijn huis. Misschien wel heel zwartgallig, maar echt heel anders dan wat de gemeente stuurde."  
Op aandringen van bewoners is er op 7 februari 2023 een informatieavond georganiseerd, waarbij bewoners hun onvrede uitten over de overkapping, maar de lift absoluut toejuichten. Het verzoek vanuit bewoners om mee te mogen denken over de afkapping wordt tot nu toe afgehouden. Volgens bewoners is de informatievoorziening onvolledig en misleidend geweest. De hoop is om alsnog om tafel te kunnen met de gemeente. "Dat zou het allermooiste zijn", aldus Jo Euwe. "Wat wij eigenlijk willen voorkomen en waar we helemaal geen zin in hebben, want wat voor beide partijen heel vervelend is, is als we naar de rechter zouden moeten stappen." 

Al lijkt het daar wel op te gaan uitdraaien, want helaas voor de bewoners ziet de gemeente geen reden om nogmaals met ze om de tafel te gaan. In een reactie laat een woordvoerder van de wethouder weten de inzet van bewoners te waarderen en te respecteren, maar dat het ontwerp dat er nu ligt definitief is. Hoewel de gemeente het betreurt dat bewoners het niet zo hebben ervaren, zijn ze volgens de woordvoerder voldoende bij de plannen betrokken en is de werkwijze transparant geweest. Ook benadrukt de gemeente dat er vanwege veiligheidseisen van vervoerders een luifel noodzakelijk is. De luifel zorgt volgens vervoerders voor een groter gevoel van veiligheid vanwege de mogelijkheid tot verlichting, het ophangen van informatieborden en het plaatsen van een automaat voor kaartjes. De woordvoerder geeft aan dat de luifel een aanvulling op het bestaande en moderne station en spoorsysteem is en dat de historische gebouwen onaangetast blijven. 


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.