×

Dodenherdenking Duivendrecht: 4 mei (Update)

20220504_124032.jpg

Dodenherdenking Duivendrecht: 4 mei (Update)


4 mei, 2022 | 17:31 | 119 keer gelezen

Op 4 mei herdenken we de doden en oorlogsslachtoffers. Zo ook in Duivendrecht. Na een dienst in de Kleine Kerk (Rijksstraatweg), is er een stille loop langs: Korenbloemstraat en Begoniastraat. De stille loop eindigt bij het monument naast het Dorpshuis. Aldaar wordt om exact 20:00 uur 2 minuten stilte gehouden ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. De organisatie is in handen van het 4 mei comité Duivendrecht.

Er is in 2005 een bijzonder document verschenen aan de hand van Ans Quirijnen en Jo Blom van stichting Oud-Duivendrecht, met daarin de nodige achtergrond informatie over de oorlogsjaren en de gesneuvelden uit Duivendrecht, de namen die ook op het monument staan. In dit document ook achtergrond verhalen bij de vorming van het monument. Het document is opvraagbaar via Oud-Duivendrechtse Saecken: Duivendrechtse Saecken

Alvast enige achtergronden:

Hendrik Abbink, 1912-1945, werd wegens verzetsactiviteiten gevangen gezet en met negen anderen aan de Amsteldijk gefusilleerd als represaille voor een aanslag in Amsterdam.

Jan Martin Bakker, 1919-1944, hielp met andere Duivendrechters onderduikers en was betrokken bij een wapendropping. Hij werd gearresteerd bij een mislukte overval op een politiebureau in Amsterdam en is later in Vught gefusilleerd.

Rijklof van der Ploeg, 1924-1944, zorgde eveneens voor onderduikers en verzorgde valse bonnen en identiteitsbewijzen. Ook hij werd gepakt bij de mislukte politieoverval en in Vught gefusilleerd.

Johan Robben, 1896-1945, werd verdacht van het in bezit hebben van illegaal materiaal. Hij werd opgepakt en na een woordenwisseling door een SS-er op de Duivendrechtse Brug dood geschoten.

Pieter Jelle Trap, 1918-1945, werd opgepakt voor het verstrekken van geld en papieren aan vrouwen van mannen die als dwangarbeider in Duitsland werkten en is als represaille voor een aanslag in Amsterdam aan de Amsteldijk gefusilleerd.

De Landelijke herdenking is via de bekende media te volgen, o.a. de kranslegging op De Dam en de herdenking op de Waalsdorpervlakte.

Update:

Een zeer indrukwekkende Dodenherdenking deze avond in Duivendrecht.  Na twee edities zonder herdenking bij het monument, ditmaal weer een herdenking als vanouds. Met opvallend veel aanwezigen. Honderden dorpelingen waren bijeengekomen voor twee minuten stilte en het defile. Erg indrukwekkend. Dat was zeker ook de toespraak van burgemeester Langeracker, die een hele persoonlijke herinnering had. Om maar een beeld te geven bij de verschillende vormen van herinneringen die de aanwezigen zouden kunnen hebben. Mooi was ook het gedicht uit 2004 opgetekend door Simon Vinkenoog, en voorgedragen door onze burgemeester. Mooi dat de waarde van dit gedicht nog van toepassing is. Na de bloemen en kransen van het 4 mei comite, de kinderen van de A. Bekemaschool en de kinderen van De Grote Beer, was het de gelegenheid voor de andere aanwezigen om het defile te doen. Duivendrecht was even twee minuten stil. Geen vliegtuigen, geen bussen van de GVB en zelfs de kinderen spelend op Mercurius Plaza hadden even rust. Alleen de ganzen en eenden waren onverstoorbaar. Zo is het, het leven gaat gewoon weer door....

 

20220504_202147.jpg
Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.