×

Duivendrecht: middelpunt voor duizenden (internationale) lopers (Update)

IMG-20221016-WA0008.jpg

Duivendrecht: middelpunt voor duizenden (internationale) lopers (Update)


16 oktober, 2022 | 13:17 | 155 keer gelezen

Eén keer per jaar is Duivendrecht het middelpunt van de Amsterdam Marathon. De lopers komen op kilometerpunt 28 (28 km) Duivendrecht binnen lopen. Veelal rennend, maar opvallend genoeg voor menigeen ook reden om wandelend Duivendrecht in te lopen. Een orkaan van lawaai komt vanuit de metrohalte de lopers tegemoet, alles om ze aan te moedigen. Wat opvalt is de vele nationaliteiten die mee lopen, maar ook langs de Van der Madeweg staan. Met vlaggen, beschilderde gezichten, spandoeken en wat al niet meer, alles om hun eigen favoriet en alle anderen aan te moedigen. Tussen de duizenden en duizenden lopers een aantal bekende Nederlanders, zoals Roxanne Knetemann er eentje is (Rox bekend van het in Duivendrecht goed bekeken TV-programma Vandaag Inside). Ze was al aangekondigd via Het Parool en zusterblad het AD, maar uiteraard knap wat zij en al die andere lopers doen. Duivendrecht keek mee, applaudiseerde mee en was gastvrij voor de lopers en supporters van de Amsterdam Marathon. Het mooie is dat op 30 km de lopers weer het dorp uitlopen (2 km's of fame voor Duivendrecht).

Update: in de middag een vervolg van de duizenden lopers met de 20K, of beter de halve marathon. Leuke maar ook minder leuke zaken die opvallen. Op de hoek van de Van der Madeweg en afslag Sligro een zwoele DJ, met zomerse klanken, die gezien de reacties zeer gewaardeerd werden door de lopers, die kreten lieten horen van "Het loopt heerlijk". De minder leuke dingen zijn de mensen die minder verdraagzaam zijn. Met hun auto of fiets toch langs de wegafzetting willen. Zo kwam er een handgemeen tussen twee oudere mannen, toch bepaald geen drillrap types, waarbij eerst fors gescholden werd, er een handgemeen ontstond, een fiets in de hekken ging en zelfs door de oudste man een mes werd getrokken. Wat gelukkig op de grond viel, voordat de zaak nog ernstiger werd. Een toegesnelde verkeersregelaar kon het mes van de weg rapen, waarna omstanders de mannen uit elkaar moesten halen. Dit had erger kunnen aflopen. Daarnaast veel fietsers die tegen de instructies van de verkeersregelaars toch dwars door de lopers gingen, zelfs een auto ging de Van der Madeweg op. Ook de hulpdiensten waren actief, af en toe moest er een ambulance ingezet worden voor een oververhitte loper.. Maar voor de meesten was het gelukkig 'heerlijk lopen'.

20221016_122407.jpg

Kilometerpunt 28 op de Van der Madeweg.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.