×

Eigen identiteit voor woonwijk De Nieuwe Kern (DKN)

IMG-20230607-WA0014.jpg

Eigen identiteit voor woonwijk De Nieuwe Kern (DKN)


8 juni, 2023 | 01:15 | 99 keer gelezen

De nieuwe woonwijk tussen Ouderkerk en Duivendrecht wordt geen wijk of onderdeel van één van beide dorpen, maar krijgt een eigen identiteit. De naam van het nieuwe dorp is nog onbekend, maar met 10.000 – 12.000 inwoners wordt het direct de grootste kern van de gemeente Ouder-Amstel. Wie weet is: ‘Ajax-City’ een passende naam. Tijdens twee Informatiesessies (middag en avond) kregen de 130 bezoekers een beter beeld bij de vorming van De Nieuwe Kern (DKN). Het wonen, het stadspark, wat dwars door de wijk loopt als verbindende infrastructuur, en de verwachte voorzieningen voor De Nieuwe Kern (DKN).

Een grote opkomst, evenredig (25%) verdeeld naar bewoners uit Duivendrecht en Ouderkerk, potentiële kopers, professioneel betrokkenen en tuinhuisbezitters. De laatste groep kreeg te horen dat de bezitters van de tuinhuisjes aan de zuidkant, ergens in 2024 en 2025 een verzoek krijgen om de huisjes te verlaten. Toch staan er relatief meer tuinhuisjes op de kaart dan in eerdere schetsen.

De woningen zijn opgedeeld naar zogenaamde kwartieren met mooie namen als: Urban Village, Old Course kwartier, Stationskwartier en Onder de Bogenkwartier. Er zullen vooral appartementen in de verkoop en huur gaan.

Grote vraag is welke voorzieningen de nieuwe bewoners tegemoet mogen zien. Daar is ondertussen een redelijk beeld bij, al kunnen nog ideeën en wensen worden ingediend. Op basis van het aantal inwoners (en kinderen) verwacht men drie basisscholen en op de informatieavond meldde zich ook een schoolbestuurder vanuit het voortgezet onderwijs. Verder veel groen voor recreatie, winkels, een bibliotheek (OBA), sportvelden een eigen dorpshuis. Dit alles naast een behoefte aan artsen en andere medische faciliteiten.

Eerste concrete plan en lopende actie is de vorming van de Smart Mobility Hub (SMH, zie foto, voormalig sportpark Strandvliet). SMH is een grote parkeergarage voor 1.500 auto’s, waarboven o.a. voetbalvelden en een sporthal op komt. Oplevering van SMH wordt in 2025 verwacht. In datzelfde jaar staan de flexwoningen gepland op P-Bus. De ontwikkeling van de diverse plannen is mede afhankelijk van de diverse grondeigenaren (w.o. ook NS, ProRail, Amsterdam en Volker-Wessels). Voor Ouder-Amstel zijn er geen financiële risico’s.

Figuurlijk en letterlijk moeten er nog de nodige bomen gepland worden. Wat goed is dat de doelgroepen kunnen meedenken over de inrichting en vorming van DKN. Dat was het doel van de informatieavond, en gezien de vragen en tafelsessies een geslaagd geheel.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.