×

Eunice raast door Duivendrecht: daken er af, bomen om en takken los (update 16:20 uur)

20220218_164650.jpg

Eunice raast door Duivendrecht: daken er af, bomen om en takken los (update 16:20 uur)


18 februari, 2022 | 20:07 | 185 keer gelezen

We waren gewaarschuwd, maar dat zegt niet altijd wat. De overheidsinstanties gooiden er zelfs een alert-melding tegenaan, en niet voor niets. In de regio Amsterdam vielen maar liefst drie doden door omvallende bomen. In Duivendrecht werd goed gehoor gegeven om binnen te blijven. De straten waren eind van de middag zo goed als leeg, ook bij de Plus, normaal gesproken druk voor etenstijd, weinig drukte. Reporters van DorpDuivendrecht.nl melden een aantal zaken die door Eunice zijn veroorzaakt: omgevallen bomen (op de foto: bij metrostation van der Madeweg), ontzettend veel takken op de doorgaande wegen in het dorp, en dakbedekking die losgelaten is op het Michaelplein (zie foto vanaf het Dorpsplein), het dak er af in 't Ven. Beelden van het losgeslagen dak waren al te zien op het RTL 4 nieuws. Advies blijft nog even om binnen te blijven en goed opletten op straat (vanwege loslatende takken en takken die door de straten vliegen, op de wind van Eunice).

Een update bij middernacht (24:00 uur):

  • Meerdere gevallen bomen of grote takken, zo heeft een van de insektenhotels aan de Singel het ternauwernood gered, dit geldt ook voor een bushokje aan de van der Madeweg, waar een forse boom of tak is gevallen. Ook op het veld bij de Mercuriusflat forse boomtakken, dat wordt geen potje voetbal op zaterdag (hopelijk wel in Tilburg).
  • In de Azaleastraat is een boom ontwricht, gelukkig geen huizen en ramen geraakt, opvallend in de straat de nodige support voor een andere partij, waarvan de lijsttrekker dan weer in de buurt woont.
  • Ook is een forse boom geveld aan de Omgang, ter hoogte van In de Houtzaagmolen, daar waar de weg net gerepareerd is.
  • Het Michaelplein is met politie-linten afgezet, voordat de dakconstructie van de appartementen verder loslaat, de wind is wel wat gaan liggen rond 00:00 uur, maar het waait nog fors in Duivendrecht.
  • aan het Clarissenhof moeten de nodige buurtgenoten aan de slag om gevallen en gesneuvelde hekwerken of beter schuttingen weer te plaatsen.

Uiteraard nog attentie voor de vele ronddwalende takken in Duivendrecht. En laten we hopen dat het ook niet nog gaat sneeuwen en/of ijzelen, want minimaal twee zoutbakken hebben hun inhoud verloren aan de storm.

Een update zaterdagmiddag (15:00 uur):

Eunice is nog duidelijk aanwezig maar niet meer als storm. Er waait op zaterdagmiddag een stevig windje door Duivendrecht. Het leven gaat zijn gang weer. Op de velden van CTO'70 wordt gevoetbald, wel aldaar over het water, op de grens met Diemen maar nog aan Duivendrecht zijde, een omgewaaide boom over het water. Praktisch als de bal in de sloot gaat, even over de boom naar de overkant. Ook op de Rijksstraatweg, ter hoogte van Waddenland, nog een geknakte boom. Buurtbewoners zijn druk bezig om de losse takken bij elkaar te rapen. Ook op het Michaelplein wordt gewerkt. Dakbedekkers hebben zich gemeld om het weggeslagen dakgedeelte te repareren. Al is het altijd lastig om te zien waar je kunt beginnen. Op het Dorpsplein gaat alles zijn gangetje weer. De Plus is weer bevoorraad, de loempiatent heeft de ambulante wagen met de kop van de wind gezet en de rokers kunnen weer een sigaretje hebben nu ze toch voor de wind kunnen blazen. We hebben er bijna 10 jaar over gedaan om bij de basisscholen een natuurtuin te vormen. Na een avondje Eunice hebben twee zware takken besloten om op een andere wijze onderdeel te gaan vormen van de natuurtuin. Takken die je zeker niet op je hoofd hebt moeten krijgen. Verder in het Zonnehof gebied veel losse takken aan de boom en op de grond. Achter het Michaelplein en de Kloosterstraat langs de Slinger, nog een omgevallen boom. En minstens zo'n zware jongen heeft het begeven achter Basilicumhof, aan de zijde van Kruidenpoort. Niet alleen problemen met het dak op het Michaelplein ook op 't Ven problemen met de daken. Twee daken, een schoorsteen en een stuk aanbouw weggewaaid. Daarnaast problemen met zonnepanelen. Het Parool meldt dat de hulpdiensten in de regio Amsterdam bijna 500 keer zijn uitgerukt, het is te hopen dat de storm verder gaat liggen, en we weer in de luwte van het leven door mogen gaan.

IMG-20220218-WA0016.jpg

Het loslatende dak op een flat aan het Michaelplein (foto: LAB).


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.