Hugo de Jonge tekent overeenkomst in Duivendrecht
Het is vrijdagmiddag op de grens van Ouder-Amstel en Amsterdam Zuidoost. Terwijl een populatie van de kernen Ouderkerk en Duivendrecht al aan de vrijdagmiddagborrel, komen op dit grensgebied zeven wethouders uit de Metropool Regio Amsterdam (MRA) bijeen, om samen met minister Hugo de Jonge de ‘realisatieovereenkomst flexwoningen’ te tekenen. Namens de gemeente Ouder-Amstel is wethouder Victor Frequin aanwezig (zijn vierde week) om zijn handtekening te zetten voor 540 flexwoningen in Duivendrecht. De Jonge heeft ook een tweede doel deze middag: een selfie met op de achtergrond de Johan Cruijff Arena, “Met dan de stand van de Eredivisie eronder…”.
Frequin is gastheer van deze ontmoeting en schetst de plannen in het gebied om te groeien naar 30.000 – 35.000 woningen. Hij vergelijkt de situatie van de beide kernen met het bekende dorpje in Gallië. Statement van Frequin richting de Jonge is dat de gemeente graag bijdraagt aan de woningbehoefte, maar dat er wel een zorg is ten aanzien van het organisch meegroeien van voorzieningen als scholen, zorg, sportverenigingen, welzijnswerk en een bibliotheek. Een andere zorg is de garantieregeling (waarvoor de gemeente risico loopt).
In reactie stelt minister de Jonge dat hij geen gedoe met de garantieregeling verwacht: “Voorspelling is dat ook op termijn er een woningentekort is, zodat we geen beroep hoeven te doen op garantieregeling”. Hij stelt dat het tekenen van de overeenkomst van betekenis is: “Er is een grote woningnood en de snelheid waarmee we flexwoningen kunnen bouwen komt aan deze behoefte tegemoet”. In de MRA-regio zijn ruim 400.000 woningzoekenden. Ander punt wat de minister aangeeft gaat over het imago van flexwoningen: “Het zijn geen containerwoningen of woningen voor statushouders, maar volwaardige woningen voor jongeren en starters. Alleen ze hebben een tijdelijk karakter”.
In totaal worden in de MRA-regio (Ouder-Amstel, Amsterdam, Zaanstad, Haarlemmermeer, Velsen, Lelystad en Almere) ruim 3.000 flexwoningen gebouwd, waarvan 540 in Ouder-Amstel (440 op P Bus en 100 in Werkstad).
De flexwoningen in Duivendrecht zijn specifiek voor jongeren en starters in de leeftijd 18-28 jaar. Reden om de vraag te stellen wat de wooncarrière van Hugo de Jonge is geweest. De minister geeft aan dat hij op zijn 19e (studententijd) is gestart met een kleine woning op Rotterdam Zuid. Zijn eerste zelfstandige woning, na geboren te zijn in Bruinisse Zijn woongeschiedenis als kind van een dominee is vooral flex geweest. Via de studentenkamer op Zuid en twee andere tussenwoningen, groeit De Jonge op zijn 26ste door naar een eengezinswoning, wederom op Zuid, een perspectief wat hij een iedere starter toewenst. Flex wonen was dus al basis voor hem. Op de vraag wat de verschillen zijn in woningbouw tussen de regio’s Amsterdam en Rotterdam volgt het antwoord: “Op woningbouw doet Amsterdam het beter. Amsterdam bouwt meer en sneller dan Rotterdam”.
De sessie wordt besloten met een wandeling naar P Bus, maar onderweg volgt de al eerder aangekondigde selfie met de Johan Cruijff Arena……
Foto: Naomi Heidinga (Weekblad voor Ouder-Amstel).
Hugo in gesprek met de lokale media.
Terug