×

Impressie bijeenkomst: "Duivendrecht Dorp in een Stad" (19/04)

20220419_213103.jpg

Impressie bijeenkomst: "Duivendrecht Dorp in een Stad" (19/04)


19 april, 2022 | 23:03 | 228 keer gelezen

Aan de oproep in het Weekblad (door sommigen nog Amstelgids genoemd), was massaal gehoor gegeven door de bewoners uit Duivendrecht. Een kleine 100 dorpelingen hadden de weg gevonden naar het Dorpshuis voor de informatieavond: “Duivendrecht, Dorp in een Stad”. In de communicatie was prikkelend de vraag gesteld: ‘Wat gebeurt er met de voorzieningen in het dorp, zoals de OBA, supermarkt en scholen?”. Op deze vragen kwam deze avond geen antwoord, ook niet op de vraag of Duivendrecht straks als ‘grote stad’ het gemeentehuis gaat herbergen. Het was een echte informatiebijeenkomst met het accent op de grote projecten in de omgeving van Duivendrecht.

Avondvoorzitter was Luuk de Vre, oud raadslid en oud-voorzitter van Coherente, die een volle zaal in het Dorpshuis welkom heette. Een avond georganiseerd door de werkgroep Openbare Ruimte van Coherente. De stelling vooraf was dat het geen debatavond zou worden. Wel ruimte voor vragen van de bewoners. De meerderheid van de aanwezigen bleek al meer dan 20 jaar in Duivendrecht te wonen. En niemand in de zaal heeft het plan om naar De Nieuwe Kern te verhuizen. Na wat gedoe met de muziek en de microfoon werd gestart met informatie over de ontwikkelingen in Zuidoost, met de aantekening dat er veel samenhang is tussen de gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam. Zo worden vooral in Amsterdam Zuidoost, veel woningen gebouwd; komt er een nieuwe afslag van de A2 richting de Van der Madeweg; komen er nieuwe (maatschappelijke) voorzieningen; en woningen in De Nieuwe Kern (DKN), de eerste woningen in DKN worden in 2026 opgeleverd. De uitbreiding van Ajax op P2 is eerder (een stadion voor het damesteam en voor Jong Ajax). Invalshoek bij de projecten is dat er met veel groen gewerkt wordt (Amsterdam heeft weer een hogere groennorm dan Ouder-Amstel).

Ontwikkeling die reeds gestart is betreft de Smart Mobility Hub (SMH). Op het huidige sportpark Strandvliet komt een ondergrondse parkeergarage, daarboven weer sportvelden. Het tennispark verhuist naar de rand van de Gaasperdammerweg, oplevering wordt begin 2025 verwacht. Interessant voor de oudere jeugd van Duivendrecht wordt de oplevering van flexwoningen op P-Bus (aan de westzijde van de huidige golfbaan). Deze woningen kunnen eind 2024 betrokken worden. Verder veel informatie over de Werkstad Overamstel met de diverse deelgebieden (zoals rondom de Makro en Entrada). Het plan Entrada is voor een deel weer van de plank, inzet is nog steeds 1000 woningen. Vanuit de zaal kwam de zorg over de hoogte van de woningen en de koppeling en doorstroom met het Dorpsplein.  Er loopt nog een afstemming met de eigenaren, in deze sessie geen antwoord op de hoogte van de gebouwen op Entrada. Wel een indicatie over de hoogte van de woningen in DKN, dit worden 4-8 woonlagen.

Meermaals aan de orde de verhouding tussen beide gemeenten. Amsterdam is voor het merendeel eigenaar van de grond. En is zodoende vrij bepalend voor de inrichting, waaronder de eis voor een minimum hoeveelheid sociale huurwoningen (40-40-20). In totaal zitten er 39.000 woningen in de pen tussen het AMC en de noordelijke grens van Ouder-Amstel.  In de presentaties vooral aandacht voor de projecten in de omgeving, zoals: Hondsrugpark (een hoogbouw gebied bij het AMC), Venserpark (Venserpolder), Amstel III, Dreeftoren (megatoren naast de Johan Cruyff Arena), Nieuw Develstein, het nieuwe hoofdkantoor van ABN Amro, de sportvoorzieningen op de Gaasperdammertunnel en zelfs de ontwikkelingen in Gaasperdam kwamen aan de orde.

In de afsluitende vragenronde de vraag wat de consequenties zijn voor het dorp Duivendrecht. Hier was nog geen antwoord op (was meer de prikkel richting de bewoners geweest).  Verwachting is dat de huidige voorzieningen op orde blijven. Een vraag over een woontoren aan de overkant van de Kloosterstraat (Amsterdam Oost). De komst van een internationaal busterminal en de aanpassing bij station Duivendrecht (er komt een lift). En nog meer vragen. Al met al een informatieve avond die zeker een follow up verdient. Met dank aan Coherente, de sprekers, werkgroep Openbare Ruimte en Luuk de Vre.

IMG-20220419-WA0024.jpeg

Een van de projecten in de omgeving van Duivendrecht, met invloed op verkeer, wonen en voorzieningen (Gaasperdammertunnel).


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.