×

JammFM: een eigen sound voor Ouder-Amstel

20230314_213451 (2).jpg

JammFM: een eigen sound voor Ouder-Amstel


31 maart, 2023 | 14:32 | 90 keer gelezen

“JammFM, Always Smooth and Funky”, deze bekende jingle van het lokale radiostation voor Ouderkerk, Duivendrecht en Waver, komt je tegemoet bij het betreden van de studio aan de Ambachtenstraat. Aan tafel, of beter achter de knoppen, twee radiomakers van JammFM: Daniel Zondervan en Eline La Croix. Naast DJ zijn ze bestuursleden van de overkoepelende stichting waar JammFM onder draait. Het is een ontmoeting met de radiomakers annex bestuursleden en leden van de Programmaraad van JammFM. “De mensen van de Programmaraad zijn de lokale voelsprieten van ons station”, aldus de beide radiomakers. Samen met vijftig andere vrijwilligers maken zij een uniek geluid in onze regio, waar naast muziek vooral lokale informatievoorziening belangrijk is.

Het is voor Daniel Zondervan (voorzitter an de stichting en te beluisteren op zondagavond) alweer ruim twaalf jaar geleden dat hem ter ore kwam dat er een ‘onbemand’ radiostation in Ouder-Amstel actief was. Zondervan over het ontstaan van JammFM: “Het onbemande station was een kans om vorm te geven aan een radiostation met vooral smooth en funky muziek, dit dan gelardeerd met informatie voor de burgers uit Ouder-Amstel”. Zo werd ruim twaalf jaar geleden vorm gegeven aan JammFM. Daniel (55), had al vroeg belangstelling voor ether en muziek en zo met hem vele andere liefhebbers. “In Amsterdam waren in de jaren 80 en 90 een aantal beroemde radiostations zoals Counterpoint FM, WAPS, City FM en Decibel, veel van onze DJ’s hebben een achtergrond met één van deze stations”.

Eline kwam als bewoner van Duivendrecht tien jaar geleden in aanraking met JammFM, en was vanaf het eerste moment enthousiast over de sound van het station. “Ik verbaasde me erover dat dit geluid uit Duivendrecht kwam, mijn eigen dorp” (destijds had JammFM nog Duivendrecht als uitzendlocatie). Eline was en is ook professioneel actief in de muziek, o.a. als DJ bij 3FM en FunX en wist als vrijwilliger aan te sluiten bij het geluid van Ouder-Amstel. “Ik ben nu als bestuurslid actief, draai wat minder, maar heb uiteraard nog wel meegedaan aan de Jammin’ 100, de ultieme funky en soul lijst die we eind december draaien”.

Momenteel zijn er maar liefst vijftig radiomakers als vrijwilliger actief voor JammFM. Eline: “Het zijn vrijwilligers maar stuk voor stuk professionals in het vakgebied, met passie voor de muziek en radio maken”. Daniel vult aan: “De vrijwilligers zijn vooral DJ’s, maar er zijn ook technici en een aantal nieuwslezers. De acht redactieleden zorgen er voor dat er elk half uur een blokje lokaal nieuws is, aanvullend is er een concertagenda en een toelichting op films die draaien in de regio (JammFM at the ‘Movies’, red.). Op zaterdagochtend interviewen we bekenden uit de regio in de streektelefoon. Als het even past sluiten we aan bij activiteiten, zo zitten we binnenkort bij ‘Aan de plas’. En zijn we bij de opening van het Amstelbad”.

In de Programmaraad (officieel PBO) zitten vertegenwoordigers uit de kernen van Ouder-Amstel. Burgers met banden met maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en het dorp waar ze wonen. La Croix: “Naast het contact met de leden van de Programmaraad, zijn we aangesloten bij lokale netwerken en volgen we diverse social media kanalen. Het is voor ons belangrijk om te weten wat er leeft, voor ons zijn de sessies met de Programmaraad zeer belangrijk”. Zondervan vult aan: “Ook landelijk zijn er ontwikkelingen die we op de voet volgen. Er komt nieuwe wetgeving waarin meer focus komt op streekradio”.

JammFM is te beluisteren via DAB, Internet en via 104.9 FM. De luisteraars zitten vooral in de regio. “Er is een meting van 24.000 luisteraars, uiteraard nodigen we alle bewoners uit. En mensen met passie voor onze sound zijn altijd als vrijwilliger welkom”, besluit Zondervan.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.