Nationale Sportweek met ambassadeurs gestart; Sportcafé smaakt naar meer
Met een Sportinstuif voor de jeugd en een Sportcafé voor sportbestuurders is de Nationale Sportweek in Ouder-Amstel gestart. Inzet tijdens de Sportweek is om de jeugd (4-12 jaar) te laten kennismaken met de sportverenigingen. Ze kunnen bij de clubs terecht voor een proefles. Met het volgen van de proeflessen is de hoop dat er een klik volgt tussen kind en sport en sportclub. Speciaal voor deze periode zijn er vier jeugdambassadeurs aangesteld: Femke, Veerle, Laura en Elise, allen lid van een sportclub (zie foto). Ze zijn daarmee een voorbeeld voor de jeugd uit Ouder-Amstel. Victor Frequin, wethouder Sport, had als waardering een T-shirt met ‘Sportambassadeur’ meegenomen. Met dit gebaar opende Frequin de Nationale Sportweek in Ouder-Amstel. Een grote groep kinderen ging hierna los met de Sportinstuif.
De aanwezige sportbestuurders waren uitgenodigd bij een nieuw initiatief, in het kader van de Sportweek, het Sportcafé. Thema was: “Alle kinderen lid van een sportvereniging”. Gastheer Frequin mocht ruim 10 sportclubs verwelkomen (ca. 20-25 deelnemers). Het werd een levendige bijeenkomst waarbij onderling veel kennis en ervaringen werden gedeeld.
Het kost de sportverenigingen op zich niet veel moeite om kinderen te vinden voor de club. Zorg is dat er ouders als vrijwilliger kunnen mee doen: “Zonder kader geen leden”, was een opmerking. Kaderwerving en -vorming is een beleidsitem wat verder uitgediept kan worden. Naast sportbestuurders waren ook wethouder Koek-Baks en enkele raadsleden aanwezig, dit om te benadrukken dat de verbindingen tussen sport, onderwijs, welzijn en zorg belangrijk zijn. Veel geplaatste opmerking was dat de domeinen nog niet optimaal op elkaar aansluiten. Gelukkig wordt door de Buurtsportcoach hard gewerkt om een doorstroming te realiseren, punt van aandacht is dat scholen vaak vanuit hun opdracht weer andere en soms tegenstrijdige prioriteiten hebben. Dit is zeker een attentiepunt binnen Ouder-Amstel.
Specifiek werden twee initiatieven toegelicht, zoals het zwemmen voor kinderen met een visuele beperking en aangepast sporten voor kinderen in Ouder-Amstel. Team Sportservice biedt de sportverenigingen en de sporters faciliteiten om aangepast te sporten. Uiteraard geldt het thema: “Alle kinderen lid van een sportvereniging” voor alle kinderen. Ook zwemles voor alle kinderen werd als aandachtspunt benoemd. Vanuit de sportclubs uit Duivendrecht werd nog de band benoemd met Amsterdam Zuidoost. De clubs en scholen herbergen veel jeugd uit onze buurgemeente, dat vraagt een geoliede afstemming met het stadsdeel Zuidoost. Zuidoost is ervaren met na-schoolsportaanbod, wat een kans kan zijn, maar ook weer een bedreiging (dat kinderen niet doorstromen naar sportverenigingen).
Tot slot de vraag om passende sportaccommodaties (binnen en buiten) om alle kinderen te kunnen laten sporten, zoals een te kleine sportzaal in het Dorpshuis en onvoldoende capaciteit in sporthal Bindelwijk. Frequin had zeker oor voor alle suggesties, zoals een meer toegankelijke website (www.SportiefOuder-Amstel.nl, red), liefst ook met een overzicht van de proeflessen. Zijn voorstel was om op termijn het Sportcafé te vervolgen met één van de andere thema’s binnen het Sportakkoord van de gemeente. Een nieuwe community is geboren in Ouder-Amstel, met zeker de behoefte aan een vervolg en verdieping van het Sport- en Beweegnetwerk in Ouder-Amstel.
Enkele van de aanwezigen bij het Sportcafé Ouder-Amstel, naast de Fitkaart wethouder Frequin.
Terug