×

Achtergrond bij samenstelling boek ‘Historisch Duivendrecht’

20240126_112217.jpg

Achtergrond bij samenstelling boek ‘Historisch Duivendrecht’


2 februari, 2024 | 00:09 | 87 keer gelezen

Het dorp Duivendrecht is in de ban van het sparen van plaatjes voor het boek ‘Historisch Duivendrecht’. Een initiatief van het echtpaar Kamminga van de lokale PLUS supermarkt. Het Weekblad is op zoek gegaan naar de verdieping en achtergronden bij het boek en is daarvoor aangeschoven bij Ans Quirijnen en Bas Smeulders. Twee betrokken bewoners.

De betrokkenheid voor het dorp heeft hen samengebracht in de stichting Oud-Duivendrecht (SOD). SOD is ruim 25 jaar geleden opgericht door een aantal bewoners uit Duivendrecht, w.o. Ans en Hans Quirijnen. Beiden zijn hiervoor Koninklijk onderscheiden. Ans heeft recent haar taken overgedragen aan een nieuw bestuur. Bas was als buurtbewoner aangehaakt bij het project Rijksstraatweg 125, en kwam zo in contact met SOD en is nu de SOD-archivaris.

Ans is één van de oprichters van SOD. Ans: “Ik deed regelmatig een wandeling in de buurt. Ik zag veranderingen: boerderijen die verdwenen en destijds de komst van het NS-station en daarbij het plan om de pastorie van de Urbanuskerk te ontmantelen. Met een aantal mensen uit het dorp zijn we toen voor het behoud van deze historische gebouwen gaan strijden”. Ans noemt een aantal namen waaronder: Jo Blom, Jan van Driel, Jopie Euwe en partner Hans. “Binnen een dag hebben we de Stichting Oud-Duivendrecht opgericht”. SOD is op vele fronten actief (geweest). De strijd voor het behoud van de monumenten in het dorp is veelal succesvol geweest, al was daar af en toe een rechtszaak voor nodig. “Bovenal was er volop contact met bewoners. We hebben talloze interviews gedaan en een schat aan documenten verzameld. De kennis is gedeeld door het verzorgen van lezingen”. Ans, professioneel actief geweest in het onderwijs, geeft aan dat het contact met mensen haar enorm heeft verrijkt.

Bas is van huis uit geïnteresseerd in de geschiedenis van onze hoofdstad. Bas: “Ik heb alle exemplaren van ‘Ons Amsterdam’ en een algemene belangstelling voor geschiedenis”. Op het moment dat het verzoek vanuit Rick Kamminga kwam, was Bas de aangewezen persoon om met de samenstelling van het boek ‘’Historisch Duivendrecht’, aan de slag te gaan. Dit in goed overleg met Ans en Jopie en anderen van SOD. “We zijn na de zomer begonnen met het bepalen van de onderwerpen en vrij snel daarna met het selecteren van foto’s en het schrijven van teksten”, aldus de archivaris.

Bas: “De gekozen onderwerpen zijn in harmonie met elkaar. Vanaf de zomer tot en met de deadline in november ben ik eigenlijk samen met Ans en Jopie continu met het boek bezig geweest”. Bas kon putten uit een groot SOD-archief met foto’s, dvd’s en documenten”. Ans vult aan: “Bas heeft een frisse kijk op de historie van het dorp, dat maakt het boek levendig, wat uiteindelijk één van de doelstellingen van de uitgifte van het historische boek is.

Jopie, Ans en Bart hebben met de nodige aandacht de eindredactie gedaan, om fouten in het boek te voorkomen. Ans heeft zich voornamelijk geconcentreerd op de feiten. De samenwerking met de uitgever was intensief. Bas: “Ik denk dat we wel tien keer een versie hebben ingezonden. Totdat we allemaal tevreden waren. We zijn trots op het boek”.

Er wordt niet alleen in Duivendrecht gespaard. Oud-bewoners die naar Ouderkerk of elders zijn verhuisd sparen mee. “Zelfs in Canada wordt gespaard”, weet Ans. “We gaan in gesprek met de scholen om de historie te delen met de kinderen, zij zijn de toekomst van ons dorp”. Ans en Bas besluiten het interview met een verwijzing naar de laatste regel in het boek: “Historisch besef kan tot waardering en verbinding zorgen binnen een dorp. Dit boek draagt daar hopelijk aan bij. Geef de toekomst een verleden!


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.