×

Column: Het gevoel Duivendrecht

logo dorpduivendrecht HIGHRES.jpg

Column: Het gevoel Duivendrecht


19 april, 2024 | 07:50 | 57 keer gelezen

Begin 2024 is er wat moois gebeurd in Duivendrecht. Een verbinding tussen twee organisaties leverde een fenomeen op, waar andere organisaties en vooral inwoners van Duivendrecht zijn op aangehaakt. Als een olievlek spreidde dit fenomeen over het dorp, van oud naar jong. Een gevoel voor geboren en getogen bewoners, maar juist ook voor nieuwe bewoners van het dorp. Het gevoel Duivendrecht.

Duivendrecht is een enclave tussen Amsterdam Oost, Zuid en Zuidoost. Een soort Baarle-Nassau. Een dorp in Ouder-Amstel met een eigen identiteit. Zeker, er zijn al activiteiten waar het dorp bekend om  staat: de Buurtcamping Venserpark, de Sinterklaasintocht, het Huisman Snert volleybaltoernooi, de Cees Houweling zaalspeldag, de Open Monumentendag en incidentele activiteiten als XL Pleinfeest en Duivendrecht Op Stelten. Activiteiten waarop Duivendrecht massaal samenkomt en bijeen is. Daarnaast is er brede betrokkenheid bij sportieve, religieuze, zakelijke en culturele ontmoetingen.

Vanuit een verbinding tussen PLUS Kamminga en de stichting Oud-Duivendrecht (SOD) bloeide iets op. Aandacht voor de historie van Duivendrecht. Het dorp ging aan de slag met de spaaractie ‘Historisch Duivendrecht’. Andere organisaties haakten aan: de bibliotheek (OBA Duivendrecht) regisseerde ruilbeurzen, Het Weekblad van Ouder-Amstel, DorpDuivendrecht.nl (DD) en zelfs Elsevier deden verslag. In eerste instantie tientallen, later honderden en uiteindelijk misschien wel duizenden personen haakten aan bij de spaaractie. Sparen op de basisschool, in de kerken, bij de sportclubs en/of gewoon op het Dorpsplein, de OBA en in de PLUS. Duivendrecht was in de ban van zichzelf. Mensen leerden elkaar kennen, vrijwilligers vonden elkaar. Het dorp met de beste openbaar vervoer voorzieningen wist een nieuwe sociale infrastructuur te realiseren. Het gevoel Duivendrecht.

Nu de spaaractie nog op een klein waakvlammetje staat, is de vraag hoe dit gevoel vast te houden. Een nieuw initiatief dient zich aan: Koningsdag op 27 april a.s. Ook nu zijn er diverse verbindingen gelegd door de organisatie: de ondernemers van het Dorpsplein, Coherente, De Zonnebloem, DD, de lokale radiozender JammFM en de basisscholen De Grote Beer en de A. Bekemaschool. Veel kinderen en hun ouders zijn aan het voorbereiden voor de kleedjesverkoop en de zeskamp voor de jeugd.

Dankzij de PLUS en SOD hebben we het dorp leren kennen, en via de spaaractie elkaar leren kennen. Door de komende activiteiten houden we dit gevoel vast. We versterken het gevoel Duivendrecht.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.