×

Derde ruilbeurs: “Ben bezig met zesde boek” en 17 februari weer ruilen (vanaf 11:30)

IMG-20240210-WA0018.jpg

Derde ruilbeurs: “Ben bezig met zesde boek” en 17 februari weer ruilen (vanaf 11:30)


11 februari, 2024 | 14:00 | 130 keer gelezen

Even voor 11 uur volgde op de radiozender JammFM nog een oproep van Ans Quirijnen van de stichting Oud-Duivendrecht om zaterdag vanaf 11.30 uur historische plaatjes te komen ruilen in de bibliotheek (OBA Duivendrecht). Bij de bieb worden overbodige plaatjes ingeleverd die anderen weer een gevuld boek kunnen opleveren. Rond elf uur stonden de eerste verzamelaars voor de bibliotheek om de ontbrekende plaatjes aan te vullen in hun boek ‘Historisch Duivendrecht’ van PLUS Kamminga.

Het was alweer de derde informele ruilbeurs op zaterdag in de OBA. Waar de eerste en zeker ook tweede keer vooral bezoekers kwamen voor de resterende plaatjes van het eerste (of soms tweede) boek. Bij de tweede ruilbeurs was ook al sprake van een tweede of derde boek. Afgelopen zaterdag was een opmerking: “Ik ben bezig met mijn derde, vierde of zelfs zesde boek”, niet uitzonderlijk. Bewoners van Duivendrecht die sparen voor familieleden en oud-bewoners van Duivendrecht, nu wonende in Ouderkerk, eigenlijk heel Nederland wel, en ook Canada laat zich horen.

Ans Quirijnen, later die middag nog even op bezoek om de aanwezigen toelichting te geven op de samenstelling van het boek, wist bij JammFM al te melden dat de PLUS in maart nog een officiële ruilbeurs verzorgt. Wat afgelopen zaterdagen opvalt, is dat men het boek vol wil hebben, en daarom nu al ruilt. Tevens opvallend dat een aantal plaatjes door meerdere mensen nog gezocht wordt. Maar zolang de zitting duurt, komen er toch de gewenste plaatjes naar voren en vertrekken de mensen met een blij gemoed. Dat is wat de actie zeker teweegbrengt, mensen die elkaar ontmoeten, de verhalen vertellen en blij de bibliotheek weer verlaten met het ontbrekende plaatje, of plaatjes.

Ook de nieuwe barcommissie van de stichting Dorpshuis Duivendrecht was aanwezig om de aanwezigen van een hapje en een drankje te voorzien. Tevens deze ochtend aanwezig verzamelaars van bijzondere papieren. Naast de reguliere bezoekers van het Dorpshuis reuring in het dorp.

Ook komende zaterdag (17 februari) zal de OBA weer het ruilen faciliteren. Ergens in de middag volgt voor de aanwezigen een kleine verrassing. De laatste plaatjes voor wie weet het eerste of zesde boek. Rond 16:00 uur eindigt de ruilbeurs. Mensen die uitgespaard zijn kunnen deze week de ‘overbodige’ plaatjes inleveren aan de balie van de bibliotheek, zodat deze zaterdag weer ingezet kunnen worden bij het (informele) ruilen. Laatste bericht op JammFM was nog dat de stichting Oud-Duivendrecht (SOD) met de basisscholen in Duivendrecht actief is om een speciaal programma op te zetten n.a.v. deze historische plaatjesactie. Wie weet welk vervolg er nog meer komt: een speurtocht voor de jeugd, een expositie in het Dorpshuis of een tweede boek. Het is nu nog onbekend, maar er borrelt voldoende in het dorp. Feit is dat jong en oud Duivendrecht elkaar weet te vinden met de historische plaatjesactie van de PLUS en SOD. De actie heeft het hart van de mens en daarmee Duivendrecht geraakt.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.