×

Druk luchtruim boven Duivendrecht

20200502_130340.jpg

Druk luchtruim boven Duivendrecht


2 mei, 2020 | 15:37 | 139 keer gelezen

Waar we als bewoners van Duivendrecht in de afgelopen decennia gewend aan zijn geraakt is het drukke verkeer in onze omgeving. Al zal het nooit wennen. Soms lijkt het dorp Duivendrecht wel het infrastructurele hart van Nederland met al haar verbindingen. Naar Schiphol, de Nieuwmarkt, Twente, Friesland en Groningen, Utrecht, 010, de Zaanse Schans en veel meer. Het geluid van treinen, metro’s, auto’s, sirenes en op slechte dagen het luchtverkeer. Als de wind in de ‘verkeerde richting’ staat vliegt alles over Duivendrecht. Elkaar aanspreken in de tuin of op het balkon is dan eigenlijk uit den Boze, vandaar dat menig dorpsgenoot met succes een beroep doet op gebarentaal….

De afgelopen corona-periode werd het wat stiller in de lucht, en eigenlijk was het mondjesmaat geworden, dit conform de berichtgeving van Schiphol en de KLM (al verzelfstandigt?) dat 90% van de vloot geparkeerd staat op een van de vliegbanen van Schiphol. Wat schetst onze verbazing, is dat deze zaterdag het luchtruim weer volop bemand is met piloten en anderen. Niet een handvol maar tientallen vliegtuigen passeren het infrastructurele hart van Nederland. Veelal KLM, maar ook Quatar en andere (soms niet geïdentificeerde) luchtvaartmaatschappijen. Is er een luchtbrug gaande tussen China en Schiphol? Zijn daar de beloofde mondkapjes, beschermingsjassen en beschermingskapjes voor de zorg, maar ook voor de kappers en fysiotherapeuten? Is het kennis wat aan boord is en wordt ingevlogen van elders om met ons mee te denken voor een vaccin, of zelfs beademingsapparatuur en testen waar de heer Sybesma de hand op heeft weten te leggen? Of wellicht nog repatriëringsvluchten uit Marokko en andere landen. Den Haag en minister Blok en staatssecretaris van Rijn zullen het weten.

Feit is dat de lucht boven Duivendrecht in de loop van de ochtend tot ver in de middag goed bevolkt was. Als dat allemaal voor onze volksgezondheid is, prima natuurlijk. Of om mensen weer thuis te laten komen, welkom in deze 1,5 meter maatschappij. Duivendrecht was weer even het infrastructurele hart van Nederland. Als je leest dat dat gepaard gaat met een de plekken waar de hoogste concentratie luchtverontreiniging is geconstateerd minder prettig, als het is voor onze volksgezondheid: prima!

Nawoord 1: opvallend dat er bij Aankomsten op Schiphol nauwelijks vluchten zijn/worden vermeld. Het zal dus met name vracht/cargo zijn.

Nawoord 2: op de woensdag na deze zaterdag wordt bekend gemaakt dat miljoenen mondkapjes e.a. zijn ingevlogen deze zaterdag.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.