×

Eric van der Burg bezoekt opvang Duivendrecht: “Hulp is normaal”

20240403_162054.jpg

Eric van der Burg bezoekt opvang Duivendrecht: “Hulp is normaal”


6 april, 2024 | 10:52 | 102 keer gelezen

Staatsecretaris Eric van der Burg van Veiligheid en Justitie, met aandachtsgebieden Asiel en Migratie, was woensdag 3 april jl., op werkbezoek bij de vluchtelingenopvang Entrada700 in Duivendrecht. Sinds de zomer van 2023 verblijven 225 Oekraïense vluchtelingen in het kantorengebouw aan de rand van Duivendrecht. Een kennismaking met bewoners, hun tijdelijke omgeving en professionals. Vanuit de bewoners was er veel dankbaarheid, totdat Eric zei: “Het is onze plicht om jullie op te vangen”.

Veilig wonen

Gastheer van het bezoek was wethouder Victor Frequin. Samen met tijdelijk burgemeester Joke Geldhof en wethouder Paulette Koek-Baks namens het college van de gemeente Ouder-Amstel present. Verder aanwezig een delegatie van de vluchtelingen en professionals. Participe is met vier begeleiders actief in Entrada en Coherente verzorgt het taalprogramma. Participe: “Veilig wonen is het hoofdthema. Veel vluchtelingen, ouders en kinderen, zijn getraumatiseerd”. Eric van der Burg: “We shall support you as long as possible”. Support die wordt geleverd door professionals en vrijwilligers. ”Inzet is dat de bewoners een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Met Pasen hebben we een gezamenlijk feest gevierd, met spel, eten en dans”, aldus een van de begeleiders.

Rondleiding Entrada

Eric van der Burg was onder de indruk van het aanpassingsvermogen van de vluchtelingen en het werk van Participe en Coherente. Naast lessen voor de kinderen, zijn er diverse cursussen voor volwassenen. Kunstenares Liudmyla Khapatko had speciaal voor het bezoek van de staatssecretaris een schilderij gemaakt (zie foto, Liudmyla exposeert vanaf 3 mei in het Dorpshuis van Duivendrecht). De oud-speler van CTO’70 (EvdB, red.) was onder de indruk van haar schilderkunst, maar ook over de opvang. “Indrukwekkend wat jullie hier samendoen, met een klein team professionals, erg efficiënt”.

Taallessen

Eén van de vrijwilligers van Coherente typeerde de wederzijdse relatie met de vluchtelingen: “Door elkaar te helpen kom je in je eigen kracht. Ik kom altijd zelf weer sterker uit de taalles”. Met taal gaat het integratieproces beter, maar als de infrastructuur in Oekraïne weer is opgebouwd willen de bewoners toch terug om gezamenlijk hun land mede op te bouwen.

Het is de dag dat er tevens een besluit valt over derdelanders uit de Oekraïne en dat in Duivendrecht gezocht wordt naar een plek voor een aantal AMV-ers (meisjes). Tot besluit dankt Frequin zijn partijgenoot voor zijn komst en besluit trots met de woorden: “Waarin een kleine gemeente groot kan zijn”. Deze woorden worden met instemming door de aanwezigen begroet.

20240403_164851.jpg

De oud-speler van CTO'70 (Eric van der Burg) krijgt een schilderij overhandigt van de kunstenares.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.