×

Koningsdag Duivendrecht: ruim 100 vlaggen in het dorp

20210427_105349.jpg

Koningsdag Duivendrecht: ruim 100 vlaggen in het dorp


27 april, 2021 | 12:04 | 201 keer gelezen

Koningsdag in Duivendrecht is traditioneel een dag om met je kleedje op het Dorpsplein te zitten en om gezellig te schuivelen langs de kleedjes. En natuurlijk met de disco van Jan en Jan. Dat alles dit jaar niet, wel alle ruimte voor een andere traditie, het uithangen van onze nationale driekleur: het vlaggen. De Onderzoeks Commissie Duivendrecht (OCD) is tussen 11-12 uur op pad geweest om deze traditie te meten, hierbij zijn de vlaggetjes op de boten aan de Molenkade niet meegeteld. De OCD kwam op ruim 100 vlaggen in  Duivendrecht, om exact te zijn: 103. Grote winnaar was de Rijksstraatweg met 22 vlaggen, goede tweede was In de Watermolen met 16 vlaggen, in deze straat ook een aantal kleedjes aan huis en de nodige oranje vlaggetjes. Er is alleen gemeten in het dorp (dus niet in Amsterdam-Duivendrecht).

Uiteraard kan een ieder zijn/haar eigen motivatie hebben bij het vlaggen: omdat het een traditie is, omdat het leuk is, gewoon Koningsdag, de monarchie of een geheel andere reden. Vaststelling is wel dat er een dalende steun is voor het Koningshuis, maar dus nog niet voor het vlaggen (althans niet in Duivendrecht).

Het aantal vlaggen had wat meer kunnen zijn, dit met name als er op openbare gebouwen gevlagd zou worden. Zo is de gemeente zuinig met 1 vlag (was nog ruimte voor een vlag bij het milieu-depot, in de volksmond de werf en andere locaties). Gelukkig was de gemeente wat ruimhartiger met lintjes in het dorp. Bij de basisscholen geen vlaggen, en bij de kerkgemeenschappen wordt er wisselend gedacht over het vlaggen (wel eentje bij de Kleine Kerk, geen bij de RK-kerk). 

Er is een top3 bij het straatvlaggen:

  1. Rijksstraatweg: 22
  2. In de Watermolen: 16
  3. een aantal straten zit net onder de 10 zoals: Basilicumhof, 't Ven, In de Korenmolen en de Kloosterstraat.

Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.