×

OBA: Spontaan ruilen historische plaatjes (Duivendrecht)

20240125_150926.jpg

OBA: Spontaan ruilen historische plaatjes (Duivendrecht)


26 januari, 2024 | 00:41 | 486 keer gelezen

Duivendrecht is in de ban van het sparen van de historische plaatjes. Heel Duivendrecht? Ja bijna heel Duivendrecht! Veel burgers van het idyllische dorp tussen de Duivendrechtsevaart en de Weespertrekvaart (voorheen Keulse vaart) sparen de 175 historische plaatjes over Duivendrecht, samengesteld door de stichting Oud-Duivendrecht (SOD) en uitgegeven door PLUS Kamminga.

De bibliotheek (lees: OBA Duivendrecht) is actief met het samen plakken van een boek dat ter inzage ligt voor alle bewoners van Duivendrecht, dus ook voor bewoners die niet zelf sparen. Bewoners met dubbele plaatjes sparen mee, of leveren hier hun dubbele plaatjes in. Effect is dat meerdere mensen zich melden bij de bibliotheek, wat niet alleen een ontmoetingsplaats is voor het lenen van boeken, meelees uurtjes voor jongeren en ouderen, digitaal en juridisch loket, maar dus nu ook een ontmoetingsplaats voor mensen die het 'Historisch  Duivendrecht' boek willen vullen (en die speciale plaatjes via ruilen verkrijgen). Om het inkijkexemplaar van de bibliotheek vol te krijgen kunt u de volgende plaatjes doneren en/of ruilen: 9 20, 22, 31, 36, 45, 46, 47, 60, 61, 80, 83, 88, 101, 112, 121 135, 139, 142, 161, 163, 166, 174 en 175.

Zaterdag 27 januari opent de OBA om 11:00 uur (tot 17:00 uur), en kunt u plaatjes aanleveren voor het inkijkexemplaar van de bibliotheek. Uiteraard is het inkijkexemplaar nu reeds beschikbaar voor mensen om er kennis mee te maken. Daarnaast liggen voor 'starters' nog maagdelijke exemplaren bij PLUS Kamminga (de stapel met 3.000 boeken slinkt), die waarschijnlijk later tijdens de spaaractie komt met een ruilbeurs.

Verder opvallend dat op diverse platforms in het dorp (Nextdoor, Facebook e.a.) er plaatjes worden geruild. Dit ook volop tussen buren (Kruidenbuurt, Zonnehof, Molenbuurt) en naar verluid wordt ook geruild voor en na kerkdiensten in het dorp. Ofwel Duivendrecht in de ban van haar eigen historie. Een prachtige actie.

20240125_150932.jpg

Het boek van de bibliotheek (OBA Duivendrecht) wordt door medewerkers en vrijwilligers bijgewerkt en onderling wordt er geruild. Tijdens het ruilen komen de verhalen los over historisch Duivendrecht. Een van de OBA bezoekers had nog een mooie achtergrond over bewoner en oud-politieman Baantjer en een optreden van Ben Cramer in de bloemenbuurt. Ook voor en door nazaten van de bakker (zie boek) en de garage, wordt gespaard. Het verhaal van de witte pomphouder en de veranderingen n.a.v. de metro en later het spoor. Wie weet komt er op termijn een tweede boek.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.