×

Sportcafé Ouder-Amstel: Vrijwilligers boeien, binden en begeleiden

IMG-20240418-WA0019.jpg

Sportcafé Ouder-Amstel: Vrijwilligers boeien, binden en begeleiden


19 april, 2024 | 13:39 | 129 keer gelezen

Locatie voor deze editie van het Sportcafé Ouder-Amstel was de tennisclub TCO uit Ouderkerk. Voorzitter van TCO Car Gribnau, verwelkomde de ca. 25 aanwezigen (vrijwilligers en professionals) en gaf enige achtergronden bij de tennisclub (ruim 1.000 leden). Namens de gemeente Ouder-Amstel sprak wethouder Sport Victor Frequin zijn vreugde uit over de mooie opkomst bij dit Sportcafé met als thema: “Vrijwilligers boeien, binden en begeleiden”, en met als sub thema: “Samen bouwen aan een community van aanbieders van sport en bewegen voor de inwoners van Ouder-Amstel”. Frequin sprak de wens uit om samen met de aanwezigen kennis en ervaringen uit te wisselen, zodat de clubs elkaar versterken en er nieuwe verbindingen ontstaan. Speciale introductie was er voor de nieuwe buurtsportcoach Friso Kaashoek. Friso is werkzaam voor Coherente (opvolger Iris Nijkamp) en beschikbaar om nieuwe maatschappelijke verbindingen te leggen.

Bij de aanmelding was de deelnemers gevraagd om hun best-practices (goede voorbeelden) te delen, maar ook de valkuilen die je als sportaanbieder (vrijwilligersorganisatie en professioneel) tegenkomt. Op het onderzoek werd actief vanuit de zaal gereageerd met een toelichting en/of een oplossing voor een issue. Opvallend resultaat bleek uit de opgave van de (sport)aanbieders: in Ouder-Amstel zijn maar liefst 800 vrijwilligers actief. Vrijwilligers die veelal als ouder doorstromen naar vrijwilligerswerk.

Vanuit de gemeente (sportambtenaren: Iris Nijkamp, opvolgster van Fenke van Rossum en Stephan Steverink a.i.) kwam de oproep om aan te sluiten bij de sport en beweeg community. Behoefte uit de zaal was vooral om naast het Sportcafé ook thematische sessies te doen. Met elkaar en indien van toepassing met een externe deskundige. Als voorbeelden werden o.a. genoemd: informatie over subsidies en fondsen, kaderopleidingen en beter inzicht in wet- en regelgeving. In het kader van de komende Nationale Sportweek (eind september) kan gedacht worden aan het thema Seniorensport in Ouder-Amstel. In de gemeente is al een Kerngroep actief met het Lokaal Sportakkoord Ouder-Amstel. Andere opties voor de community: samen werken aan een nieuwe website voor Sportief Ouder-Amstel, een gezamenlijke sportdag en een evenementenkalender voor Ouder-Amstel.

Het slotwoord was voor wethouder Frequin. Zijn dank aan TCO en de aanwezigen voor hun zinvolle bijdrage aan het Sportcafé Ouder-Amstel, daarbij het delen van de kennis over vrijwilligers en de participatie in de community, wat de komende maanden verder vorm zal krijgen.  Als uitsmijter de afsluitende netwerkborrel, met dank aan de vrijwilliger achter de bar…..


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.