×

Impressie Informatieavond: Duivendrecht neemt 30 minderjarige vluchtelingen op

IMG-20240522-WA0019.jpg

Impressie Informatieavond: Duivendrecht neemt 30 minderjarige vluchtelingen op


23 mei, 2024 | 00:00 | 160 keer gelezen

De kantine van de voetbalclub CTO’70 was tot de laatste stoel en barkruk bezet tijdens de Informatieavond over de komst van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV). Concreet zijn het dertig meisjes die zullen worden gehuisvest in de locatie van Levvel aan de Rijksstraatweg, alwaar professionals van Levvel, COA, de gemeente en andere organisaties de jeugdige meisjes zullen begeleiden. Een levendige informatieavond, met vraag en antwoord en door de bank genomen een positieve stemming over opvang van de AMV-ers. Gastvrouw en gastheer van deze bijeenkomst waren de wethouders Jacqueline de Maa en Victor Frequin.

Opvang minderjarige meisjes

Tussen de 70 aanwezigen zaten 12 mensen die namens de betrokken organisaties present waren, daarnaast een aantal raadsleden en dus vele buurtbewoners. De laatste groep had vragen over de opvang van de dertig minderjarige meisjes, in de leeftijd 15-18 jaar. Negentien van deze meisjes die naar Duivendrecht komen, zitten nu tijdelijk in Zwolle. De meisjes uit Zwolle zullen worden aangevuld met meisjes die vanuit Ter Apel doorstromen naar Levvel.

Vragen buurtbewoners

Er waren vele vragen van de buurtbewoners. Waarom is gekozen voor het pand van Levvel? Antwoord: hier wonen jongeren die begeleid worden, en hier zijn momenteel kamers vrij voor de meisjes. Hoe is de begeleiding van de meisjes? Antwoord: zowel Levvel als het COA draait een 24/7 dienst, daarnaast is de politie betrokken, medewerkers van de gemeente en professionals van Participe en Coherente. Waar komen de meisjes vandaag? Antwoord: uit Somalië en Eritrea. De meisjes zijn gevlucht voor de situatie in hun land, vaak alleen, soms worden ze als oudste meisje gestuurd en soms komen ze in gezelschap zonder familie en zijn zo geregistreerd als alleenstaande vluchteling. Wanneer komen de meisjes? Antwoord: de meisjes uit Zwolle komen 24 mei. Hoe gaan de meisjes meedoen in de maatschappij? Antwoord: er wordt gestart met lessen Nederlands en ze krijgen les over omgangsvormen in Nederland, na verloop van tijd stromen de meisjes door naar het reguliere onderwijs. Op welke locatie worden de meisjes gehuisvest? Antwoord: dat wordt intern aan het schoolplein bij Levvel. Hoe worden de meisjes begeleid, sommige hebben psychische klachten? Antwoord: er staan gedragsdeskundigen klaar en deskundigen die vanuit een culturele inslag ondersteunen. Laatste vraag uit de zaal: Hoe kunnen we helpen? Antwoord: dit wordt nog uitgewerkt maar via het mailadres: vluchtelingen@ouder-amstel.nl kan er contact worden gemaakt. Naast vrijwilligers is ook kleding voor de meisjes welkom en meisjesfietsen.

Locaties voor opvang overige vluchtelingen

Volgens de landelijke spreidingswet is de opgave aan de gemeente Ouder-Amstel om 91 vluchtelingen op te nemen. Dat betekent dat dit jaar nog 60 vluchtelingen moeten worden opgevangen. Door het COA en de gemeente zijn drie locaties in Ouderkerk en Duivendrecht geselecteerd die mogelijk hiervoor gebruikt kunnen worden. Op 11 en 12 juni organiseren de gemeente en het COA hierover informatieavonden in de gemeente. Vluchtelingen die reeds asiel hebben gehad worden verdeeld over de beschikbare sociale huisvesting, waarbij ook op P-Bus, de plek van de 330 flexwoningen, 30% wordt gereserveerd voor statushouders.

Levvel in de buurt

Vanuit Levvel werd aangegeven meer onderdeel te willen zijn van Duivendrecht. Zo wordt de slagboom op het terrein verwijderd, komt er meer groen en een speelplein waar ook de jeugd  uit de buurt kan spelen. Recent is een ‘open keuken’ binnen Level geopend, waar ook de buurt welkom is voor een lunch. De locatiemanager van Levvel kwam met een uitnodiging aan de buurt om langs te komen: “Onze inzet is om de verbinding met de wijk te verbeteren”. Zeker is dat er vanaf heden een connectie is tussen Levvel, haar bewoners en de bewoners uit het dorp.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.