×

Intussen op het Dorpsplein (3): Jan van den Bol

20240509_115134.jpg

Intussen op het Dorpsplein (3): Jan van den Bol


25 mei, 2024 | 09:36 | 170 keer gelezen

In deze rubriek gaat de werkgroep Openbare Ruimte de komende weken in gesprek met winkeliers en andere dienstverleners op het Duivendrechtse dorpsplein. Hoe oordelen deze ‘bewoners’ over de kwaliteit van het plein? Wat is goed en wat moet beter? Het tweede gesprek is met Jan van den Bol. Jan is ondernemer, ervaringsdeskundige en maatschappelijk in Duivendrecht betrokken.

Ondernemer

De familie van den Bol is met twee etablissementen, restaurant en snackbar De Eeterij, dit jaar 45 jaar ondernemer op het Dorpsplein. Met zestien werknemers zijn Jan en eega Mona een grote werkgever op het plein. Bewoners en werknemers uit de buurt weten het culinaire aanbod te vinden. Jan is 60-80 uur per week bezig met de onderneming.

Initiatieven op het Dorpsplein

Jan richt zich op de kansen die er zijn voor het Dorpsplein. Zo wordt er gesproken met de gemeente en de eigenaren om plannen uit te werken. Jan: “Daar zit perspectief in, maar vraagt tijd en geduld”. Aanvullend worden met mede ondernemers en maatschappelijke partners initiatieven in de vorm van activiteiten georganiseerd: “Ik ben blij met het initiatief van de Oranjevereniging voor Koningsdag, dat is goed voor de saamhorigheid in het dorp”. Jan zet in op meer activiteiten op het plein, wellicht volgt er een kermis en ik zou graag meer activiteiten voor de jeugd zien: “Duivendrecht is een mooi dorp om op te groeien, je kunt naar de basisschool, je kunt er sporten, maar er zou meer moeten zijn voor de jeugd”, aldus Jan. Met de bezetting van de panden gaat het goed: “Er zijn mooie ontwikkelingen, leegstaande winkels zijn of worden weer bezet (er komt een stomerij en een orthodontist bij, red.), en de Thaise sushi aanbieder is een aanwinst. Niet onbelangrijk volgens Jan: “De sfeer onder de winkeliers is goed, stap voor stap verbeteren we het plein”. Als kans ziet Jan verder een wekelijkse markt op het plein, een jaarlijkse boekenmarkt en komende zomer een uitgebreid horecaplein. Over de kwaliteit van het plein: “We zijn samen zeker op de goede weg, maar er blijven verbeterpunten”.

Ervaringsdeskundige bij projecten

Van den Bol is niet alleen zakelijk betrokken bij het Dorpsplein, ook de omgeving weet hem te vinden. Zo wordt Jan bij menig project als ervaringsdeskundige gevraagd. Hij werd betrokken bij de uitbreiding van het Zonnehofgebied, het project Rijksstraatweg 125 (Mathijsen) en bij de inrichting van Entrada. “Een goede verbinding tussen Entrada en Zonnehof is nodig om de nieuwe bewoners betrokken te krijgen, bij de scholen, de verenigingen en zeker ook het Dorpsplein. Als ondernemer denk je anders dan als buurtbewoner of als ambtenaar. Een investering die je doet in een gebouw of omgeving, moet uiteindelijk ook weer worden terugverdiend. Daarbij probeer je in dialoog te blijven en de behoeften van alle belanghebbenden mee te nemen”.

Maatschappelijk betrokken

Jan zijn maatschappelijke betrokkenheid is niet alleen de deelname aan de diverse projecten in het dorp en de drukte met de thema-avonden als Bingo en Crazy Piano. Periodiek verzorgt het team van De Eeterij een dag voor ouderen van de Zonnebloem: “Dat zijn vaak moeders van vrienden van me”. Naast hun inzet voor het Dorpsplein zijn Jan en Mona actief bij Only Friends. “Onze jongste zoon voetbalt daar alweer 12 jaar. Het plezier dat de jeugd bij Only Friends heeft is onbetaalbaar. En geeft ons ook weer energie”. Energie die weer wordt ingezet in de ontwikkeling van het Dorpsplein.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.