×

Tweede informatieavond over vluchtelingen (Waternet)

Waternet.jpg

Tweede informatieavond over vluchtelingen (Waternet)


13 juni, 2024 | 01:51 | 151 keer gelezen

Opvallende tijdens de tweede informatieavond over de opvang vluchtelingen was het opstappen van een aantal bezoekers uit de zaal. Hun klacht was dat de avond teveel over de opvang in Ouderkerk ging en te weinig over de opvang in Duivendrecht. Dit had te maken met de vragen of beter vragenstellers. Inzet voor deze informatieavond bij Leonardo Royal Hotel was de opvang van vluchtelingen in de mogelijke locatie Waternet aan de Spaklerweg.

Bijna vijftig bezoekers hadden hun weg gevonden naar het Leonardo Hotel in Werkstad Overamstel (formeel is het Amsterdam-Duivendrecht). In het verlengde van de eerste informatieavond (Amstelkerk in Ouderkerk) gingen de vragen al snel over de locatie aan de Hoogendijk in Ouderkerk. Totdat een aantal aanwezigen aandacht vroeg voor de opvang in Duivendrecht, waar nu al 30 AMV-ers en 220 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. In totaal is de gemeente Ouder-Amstel gebonden aan het opvangen van 91 vluchtelingen, men zoekt nog 61 plaatsen, opties daarvoor zijn de genoemde locaties in Ouderkerk en Duivendrecht. De personen verlieten teleurgesteld de zaal, volgens hen de verkeerde focus.

De vragen gingen door: over de komst van het type vluchteling (alleenstaand of gezinnen) en in hoeverre de opvang tijdelijk of structureel is. De eerste vraag kon niet beantwoord worden. Wethouder Frequin beantwoorde de tweede vraag met de stelling dat de opvang tijdelijk is voor max. 5 jaar. Op de vraag wat de afkomst is van de vluchtelingen, kwam het antwoord: vooral uit Syrië, Iran, Irak en Eritrea.

Vraag uit Duivendrecht was hoe het gebouw van de Waternet op de lijst is gekomen van mogelijke opties. De grond is vervuild (gezien een lopende aanvraag hiervoor) en er is van ’s morgensvroeg tot diep in de nacht geluidsoverlast van de metro. Voor de groep potentiële bewoners geen prettige overlast.  Plan op beide locaties (Hoogendijk en Waternet) is om te werken met tijdelijke units of containers, dit vanuit praktisch oogpunt, de units zijn sneller te realiseren (kan dit jaar nog). Al met al lag het zwaartepunt van de vragen op Ouderkerk, waar dan ook donderdag de derde en voorlopig laatste informatieavond is belegd.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.