×

Keti Koti: Lezing Surinaamse kledingdracht

IMG-20240619-WA0030.jpg

Keti Koti: Lezing Surinaamse kledingdracht


20 juni, 2024 | 15:04 | 218 keer gelezen

Op maandag 1 juli wordt landelijk ‘Keti Koti’ gevierd en herdacht. De woensdag voorafgaand aan ‘Keti Koti’, de herdenking van de dag waarop de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen is afgeschaft, wordt in Ouder-Amstel de afschaffing van de slavernij herdacht. Deze herdenking vindt plaats op ‘t Kampje bij het beeld van Elieser.

In aanloop naar deze herdenking was er afgelopen woensdagavond een lezing over Surinaamse kledingdracht, georganiseerd vanuit de gemeente. Wethouder Paulette Koek-Baks (o.a. kunst en cultuur) mocht voor een volle Trouwzaal, Sherida de Vlugt en haar zus Sandra Donk introduceren voor het verhaal achter de Surinaamse klederdracht.

Na een groet aan moeder ‘Aarde’, volgde een zeer informatieve lezing van Sherida (in het dagelijks leven werkzaam in het onderwijs), waarbij ook de diverse kleding werd gedragen. Het verhaal achter de kleding is dat de dracht een geheimtaal is van de vrouwen onderling. Wat en hoe ze de kleding dragen, vertelt iets over het sentiment en de gemoedstoestand. Vroeger was geheimtaal nodig. Doel is om het verhaal van vroeger over te dragen en te continueren.

Belangrijke elementen in de klederdracht zijn de koto en de angisa. De koto is een traditionele doek, welke uit meerdere lagen bestaat (soms wel 10 lagen gaf Sherida aan). Vroeger liepen de Afro Surinaamse en Antilliaanse dames met ontbloot bovenlijf, op een gegeven moment werd lichaamsbedekkende kleiding voorgeschreven, dit werd de koto. Dit kledingstuk werd in diverse variaties door Sherida en haar zus getoond. Alle gepresenteerde doeken waren erg kleurrijk. De angisa is de hoofddoek. Juist in de vorm van de hoofddoek zitten veel boodschappen verpakt. Dat loopt van liefde en vele andere vormen van gemoedstoestand. Uit de presentatie bleek dat er de nodige arbeid vooraf gaat aan het dragen van de koto en de angisa (vouwen, strijken, stijf maken e.a.).

De aanwezigen kregen een goede indruk van het verhaal achter de kledingdracht, uiteraard was er gelegenheid voor het stellen van vragen. Met een afsluiting gedicht “Als ik wist” en een groet aan moeder ‘Aarde’ werd de lezing voor een dankbaar gezelschap afgesloten. Een geslaagd samenzijn met een boeiend thema, waarvoor de organisatie weer werd bedankt.

Tot slot werden de bezoekers getrakteerd op lekkernijen uit de Surinaamse keuken: zoals de pastei en de bara. Al met al een waardevolle bijeenkomst en een goede voorbereiding voor de Elieser herdenkingsbijeenkomst. Deze staat gepland voor woensdag 26 juni op de begraafplaats Beth Haim (inloop 11:00 uur, start 11:30 uur).

20240619_200759.jpg

 

Foto boven: de beide zusters samen met wethouder Paulette Koek-Baks.

Foto onder: Sherida de Vlugt en Sandra Donk.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.