×

Financieel Café Ouder-Amstel: “We zijn elke donderdagmiddag beschikbaar”

20240215_155859.jpg

Financieel Café Ouder-Amstel: “We zijn elke donderdagmiddag beschikbaar”


27 februari, 2024 | 15:20 | 91 keer gelezen

Het Financieel Café is een laagdrempelige plek waar bewoners uit Ouder-Amstel terecht kunnen voor vragen over geld en prive financiën. Het Financieel Café Ouder-Amstel is een gezamenlijk initiatief van Participe Amstelland en Humanitas Amstelland. Coherente levert de gastvrouw: Ageeth Tijsterman. Gezamenlijk zijn ze elke donderdagmiddag beschikbaar om de bewoners van Ouderkerk aan de Amstel, Duivendrecht en Waver van raad en daad te voorzien. De hulp is gratis.

Participe Amstelland is een organisatie voor welzijn en maatschappelijk werk in diverse gemeenten. Participe werkt met professionals en het motto van de organisatie is: “Welzijn voorkomt zorg”. Namens Participe zijn Marguerite Verstraelen en Myrke Piening als maatschappelijk werkers betrokken bij het Financieel Café. Bij Humanitas zijn de vrijwilligers Niek Heering, Jacqueline Kraft van Ermel en Henk Jurriansen actief. Henk is één van de oprichters van het Financieel Café in Ouder-Amstel samen met Niek Heering. “We zijn ooit begonnen omdat de maatschappij te complex is geworden en de drempel naar de officiële hulpverlening voor veel mensen te hoog is. Maar ook de actualiteit vraagt soms om ondersteuning zoals de toeslagenaffaire, de hoge energiekosten (aanvragen van energietoeslag bij de gemeente en bij het Tijdelijk Noodfonds Energie), hulp bij belastingaangifte (vanaf maart weer) en vele andere zaken”.

De combinatie van beide organisaties zorgt voor een deskundige achtergrond van het Financieel Café. Henk: “We merken een grote behoefte aan financiële ondersteuning. Het leven is voor de mensen complex geworden, veel formulieren om in te vullen, administratieve rompslomp en digitale vaardigheden, daar krijgen we vragen van bewoners over. Er zijn mensen die al een paar keer van het kastje naar de muur zijn gestuurd en die geen eigen netwerk hebben voor hulp”. Marguerite vult aan: “Het spreekuur is laagdrempelig, we registreren geen gegevens van de mensen die een vraag hebben, je kunt hier anoniem komen, en het is gratis. Enige voorwaarde die we hebben is dat je in de gemeente woont, anders verwijzen we door naar een contactadres bij een andere gemeente”. Myrke: “We houden ook geen dossier van de mensen bij, en nemen de tijd voor de mens. We helpen je altijd, dat kan in het Dorpshuis zijn, of een verwijzing naar instantie waar de persoon verder geholpen kan worden”.

Humanitas en Participe werken beide in het sociaal domein. Het Financieel Café is in 2016 in Amstelveen begonnen. In 2019 is men gezamenlijk met het inloopspreekuur (14:00-16:00 uur) gestart in het Dorpshuis te Duivendrecht. Participe kijkt naast de primaire vraag ook naar de achtergrond van de persoon. “Alles komt voorbij”, antwoord Marguerite op de vraag wie of wat de doelgroep is van het Financieel Café. Bij de vrijwilligers van Humanitas zit veel deskundigheid over financien en administratie. Participe vult aan met aandacht voor psychosociale aspecten, zoals: waarom is er een schuld, wat is de situatie van de hulpvrager, of wat is er recent veranderd in de situatie van de burger. “We leren van elkaar”, aldus Henk, die in totaal nu 8 jaar actief is met het Financieel Café. “In principe zijn we er voor incidentele vragen. Als er ondersteuning voor langere termijn nodig is, dan zorgen we ervoor dat de mensen doorverwezen worden; goed doorverwijzen is immers ook helpen.

Henk: “Dit jaar zijn we 5 jaar in Duivendrecht. Voorlopig is er genoeg vraag om door te gaan. Het leggen van de verbinding met contactpersonen binnen de gemeente kan altijd beter”. Het Financieel Café kan ook altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Het team van het Financieel Café Ouder-Amstel besluit met de woorden: “Bij het Financieel Café ben je altijd aan het juiste loket”.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.