×

Bevrijdingsdag 2020: 5 mei, 5 voor 5: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

4 en 5 mei.jpg

Bevrijdingsdag 2020: 5 mei, 5 voor 5: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder


5 mei, 2020 | 00:39 | 101 keer gelezen

Dit jaar vanwege de corona, geen lokale Bevrijdingsdagactiviteiten in Duivendrecht. Wel is er een landelijk initiatief dat wordt ondersteund door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Van de site van het Nationaal Comité de onderstaande informatie, dit aangevuld met de link naar de teksten van Ramses Shaffy: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

==

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals hebben het initiatief van Claudia de Breij omarmd om op 5 mei, om 16.55 ( 5-voor-5 ), het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken. Het comité nodigt alle radiozenders uit om het lied op exact dat tijdstip uit te zenden. 

Ambassadeur van de Vrijheid Roxeanne Hazes heeft op verzoek van het Nationaal Comité een eigen versie van het nummer gemaakt.  Ook alle beiaardiers zijn gevraagd om het nummer om 5 voor 5 te spelen. De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-vereniging meldt dat de beiaardiers van onder meer de Martinitoren in Groningen, de Peperbus in Zwolle en de St. Bavokerk in Haarlem het nummer ten gehore gaan brengen. Kijk voor een actueel overzicht van de deelnemende carillons op www.klokkenspel.org.

Door het coronavirus kunnen we de bevrijding op 5 mei niet vieren zoals we gewend zijn. Toch wil het Nationaal Comité dit jaar stilstaan bij de bevrijding en 75 jaar vrijheid en heeft het land opgeroepen om met ideeën te komen.  

'Voor degene in zijn schuilhoek achter glas
Voor degene die ‘t geluk niet kan beamen
Voor degene die dacht dat-ie alleen was
Moet nu weten: we zijn allemaal samen’

Het 5-voor-5 moment
Ieder jaar wordt om 5 minuten voor 5 op alle Bevrijdingsfestivals in het land, 5 minuten stilgestaan bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium vindt op dat moment op elk Bevrijdingsfestival een symbolische handeling plaats. 


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.