×

Dodenherdenking Duivendrecht

20200504_161820.jpg

Dodenherdenking Duivendrecht


4 mei, 2020 | 12:30 | 204 keer gelezen

Een bijzondere Dodenherdenking vandaag in Duivendrecht. Vanwege het virus is veel anders. Alleen het herdenken van de oorlogsslachtoffers blijft centraal. Vanochtend al een aangepaste procedure of richtlijn voor het vlaggen, niet alleen vanaf 18.00 uur, maar vanaf de ochtend al. En vanavond, geen herdenking bij het monument naast het Dorpshuis. Uiteraard ook geen dienst vooraf in de Kleine Kerk (normaal gesproken met gepaste muziek, het gesproken woord een afvaardiging namens de gemeente en de kinderen van de basisscholen uit Duivendrecht), ook geen stille wandeling via de Korenbloemstraat naar het monument. Zie ook berichtgeving van het 4 mei comité Duivendrecht over de afgelasting van de herdenking in Duivendrecht: 4 mei comité Duivendrecht

Er is in 2005 een bijzonder document verschenen aan de hand van Ans Quirijnen en Jo Blom van stichting Oud-Duivendrecht, met daarin de nodige achtergrond informatie over de oorlogsjaren en de gesneuvelden uit Duivendrecht, de namen die ook op het monument staan. In dit document ook achtergrond verhalen bij de vorming van het monument. Het document is opvraagbaar via Oud-Duivendrechtse Saecken: Duivendrechtse Saecken

Alvast enige achtergronden:

  • Hendrik Abbink, 1912-1945, werd wegens verzetsactiviteiten gevangen gezet en met negen anderen aan de Amsteldijk gefusilleerd als represaille voor een aanslag in Amsterdam.
  • Jan Martin Bakker, 1919-1944, hielp met andere Duivendrechters onderduikers en was betrokken bij een wapendropping. Hij werd gearresteerd bij een mislukte overval op een politiebureau in Amsterdam en is later in Vught gefusilleerd.
  • Rijklof van der Ploeg, 1924-1944, zorgde eveneens voor onderduikers en verzorgde valse bonnen en identiteitsbewijzen. Ook hij werd gepakt bij de mislukte politieoverval en in Vught gefusilleerd.
  • Johan Robben, 1896-1945, werd verdacht van het in bezit hebben van illegaal materiaal. Hij werd opgepakt en na een woordenwisseling door een SS-er op de Duivendrechtse Brug dood geschoten.
  • Pieter Jelle Trap, 1918-1945, werd opgepakt voor het verstrekken van geld en papieren aan vrouwen van mannen die als dwangarbeider in Duitsland werkten en is als represaille voor een aanslag in Amsterdam aan de Amsteldijk gefusilleerd.

 De Landelijke herdenking is via de bekende media te volgen, o.a. de kranslegging op De Dam en de herdenking op de Waalsdorpervlakte.

20200412_143545


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.