×

’t Vervoertje op weg in Duivendrecht (aanmelding open)

20240523_182801.jpg

’t Vervoertje op weg in Duivendrecht (aanmelding open)


26 mei, 2024 | 10:40 | 132 keer gelezen

Het fenomeen ’t Vervoertje is een sociale autoservice voor bewoners die niet zelfstandig korte afstanden kunnen afleggen. Momenteel is t’ Vervoertje actief in Ouderkerk, alwaar de activiteiten zijn ondergebracht in een gelijknamige stichting. In goed overleg met de Zonnebloem Duivendrecht, wordt onderzocht of er ook mogelijkheden zijn voor de introductie van ‘Vervoertje in Duivendrecht. Daarvoor zijn nodig: een telefonist(e), klanten en chauffeurs.

Om uit te vinden wat de bewoners van Duivendrecht vinden van dit sociale initiatief is een startsessie gehouden met ca. 20 belangstellenden, waaronder raadsleden en een collegelid. Inzet is om de dienst aan te bieden voor ziekenhuisbezoek en visitaties aan zorgdiensten. In Ouderkerk, met beperkt openbaar vervoer is, wordt voornamelijk gereden naar ziekenhuizen (o.a. UMC en Amstelland), fysiotherapie, huisarts, soms voor boodschappen en naar de ontmoetingen van Coherente. Men rijdt niet voor culturele activiteiten. In Ouderkerk zijn 150 klanten en 24 chauffeurs. De klanten kopen een strippenkaart en rekenen af per afstand (1 of 2 strippen). De chauffeurs krijgen een onkostenvergoeding voor de trajecten.

De twee bestuursleden van stichting Vervoertje Ouderkerk, selecteren de klanten en houden een rooster bij voor de chauffeurs. In Duivendrecht worden niet alleen klanten en chauffeurs gezocht, maar ook een coördinator die af en toe de telefoon heeft (voor aanvragen vervoer) en contact heeft met chauffeurs. Gemiddeld rijden chauffeurs een dagdeel per twee weken. Het idee van Vervoertje is vergelijkbaar met Automaatje (Amstelveen) en de WMO-taxi. Ervaring is dat de laatste wel eens op zich laat wacht, in Ouderkerk rijdt men exact op tijd.

Een vraag die nog nader uitgezocht wordt is de exacte verzekering. Vrijwilligers zijn in de gemeente Ouder-Amstel automatisch verzekerd, vraag is hoe dit met eventuele schade aan een auto is. Verder rijdt men alleen overdag tussen 09:00 en 18:00 uur en in overleg kan een rollator of klein huisdier worden meegenomen. Dat zijn aspecten die toekomstige chauffeurs bij aanmelding als voorwaarde kunnen meegeven. Na afloop van de startsessie (23/05) is gestart met het intekenen van belangstellenden (klanten en chauffeurs). Bij voldoende vrijwilligers (telefonist(e) en chauffeurs) en klanten start ‘t Vervoertje Duivendrecht na de zomervakantie. Voor informatie: info@vervoertjeouderkerk.nl

Bij de foto: Luuk de Vré (stichting De Zonnebloem, Duivendrecht); een betrokken buurtbewoner, Ellen Forbes (stichting Vervoertje, Ouderkerk) en Jan van Schaick (stichting De Zonnebloem, Duivendrecht).

Vervoertje.png
Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.