Woningmarkt in Duivendrecht (Kopen)
Recent zijn er een aantal publicaties geweest over de ontwikkelingen van het woningaanbod In Nederland. Elsevier Weekblad bracht vorige maand een overzicht van wat de lokale ontwikkelingen zijn en waar je het beste nog een huis (qua waarde) kunt kopen. Het zal u niet verbazen dat de duurste vierkante meters in onze grote buurgemeente zijn, en de goedkoopste in het noorden van het land. Optie is een huis in Oost-Groningen, maar of dat een reëel advies is met de wetenschap dat er toch regelmatig een aardschok voorkomt. In Het Parool van 4 juni jl. een bijzondere vergelijking tussen de prijzen van een koopwoning in Emmen, vergeleken met Amsterdam. Geen eyeopener, wel de vaststelling dat de prijzen voor koopwoningen de laatste jaren, maar ook in Corona tijd, nog steeds in de lift zitten.
De huidige woningmarkt in Duivendrecht is conform de landelijke ontwikkelingen enigszins op de loop. Bij de start van de lockdown in maart waren er gemiddeld 6 woningen in Duivendrecht in de verkoop. Een maand later in april was dit gemiddelde al verdubbeld naar 11-12 woningen. De markt fluctueert. Huizen worden verkocht en huizen worden weer ter verkoop aangeboden. Eind mei en begin juni is het aanbod op Funda doorgegroeid naar 19 woningen. Analyse op de prijzen is dat deze in Duivendrecht nog steeds in de lift zijn, maar onbekend blijft hoe de prijzen zich ontwikkelen. De motivatie voor de huidige verkoop is niet altijd bekend. In een item bij RTL Nieuws is door een makelaar benoemd dat huizen vanwege de huidige gunstige prijs eerder in de verkoop worden gezet. Deze handeling wordt gevoed door de gedachte dat onbekend is hoe tijdens en na de corona-crisis voor de waarde van de huizen zal verlopen. In hetzelfde item de opmerking dat er wel minder kopers op de markt zijn, maar dat de behoefte aan een koopwoning nog onverminderd hoog is, dit zeker gezien de nog steeds lage rentestand.
De gemeente (of beter: gemeenten) heeft twee grote projecten lopen om in de huidige woningnood te voorzien. We kennen De Nieuwe Kern (DKN), waar 4.500 – 6.200 woningen worden gebouwd (zowel koop als huur, waarbij nog discussie is over de sociale huur en de aantallen woningen); en het project Entrada. Inzet van dit project is de transformatie van de huidige kantoren naar woningen. Waarbij met name de geplande hoogbouw opvalt. Later deze week een aanvullend artikel over het project Entrada. Wat dat alles gaat betekenen voor de bestaande woningmarkt in Duivendrecht is nog onbekend. Feit is wel dat we van een Dorp met 5.000 inwoners de komende jaren gaan groeien naar een veelvoud van dit aantal bewoners. En dat zal zeker invloed hebben op het sociale, maatschappelijke en economische leven in het DorpDuivendrecht. Maar misschien hebben we tegen die tijd wel stadsrechten….
Terug