×

P-Bus: 440 Flexwoningen voor jongeren en starters en inrichting AP-Bus.

20230204_162848.jpg

P-Bus: 440 Flexwoningen voor jongeren en starters en inrichting AP-Bus.


21 februari, 2023 | 18:45 | 127 keer gelezen

De participatieavond voor “Flexwoningen op P-Bus” (het terrein ten noorden van de Johan Cruyff Arena), werd gehouden in MediArena (v/h Endemol), het hart van de entertainment, waar GTST- en andere sterren rondlopen. Deze maandagavond is het terrein P-Bus zelf een middelpunt van entertainment: rechts de omroeper van sportpark De Toekomst en links het Arenagebied, met een bioscoop, een flitsende Ziggo Dome en volop ander vermaak. P-Bus is een ideale plek voor jongeren en starters, de doelgroep voor de woningen. De participatie is dat de aanwezigen hun ideeën en/of zorgen, kunnen inbrengen bij de projectorganisatie.

De avond was georganiseerd door de gemeente Ouder-Amstel en de woningcorporaties Ymere en Eigen Haard. De laatste twee worden de beheerders van de 440 Flexwoningen. De woningen worden verhuurd in de prijsklasse € 440 – € 808 per maand (resp. voor een Studio van 29m2 en een Tweekamer-Flexwoning van 40m2). Het karakter van flex is dat de woningen herbruikbare elementen zijn, die na vijftien jaar weer worden verwijderd en elders worden geplaatst. Onder de 40 aanwezigen (waaronder wethouder Frequin en een vijftal raadsleden) een tiental bewoners uit de doelgroep (jongeren en starters, van 18-28 jaar). De Flexwoningen komen voor 50% beschikbaar voor jongeren en starters uit Ouder-Amstel en de regio. Planning voor de Flexwoningen is dat in 2023 de procedures worden doorlopen, waarbij bij geen bezwaren in november 2024 kan worden gestart met bouw van woningen.

Bijkomstigheid is dat de huidige locatie voor P-Bus tijdelijk (2024-2026) verplaatst wordt naar de zuidzijde van station Duivendrecht met de naam AP-Bus (Alternatieve Parkeerplaats). Er komt een parkeerhaven waar maximaal 41 bussen kunnen parkeren, terwijl momenteel op P-Bus, gemiddeld twee bussen bij evenementen parkeren (Ajax). Na 2026 komt er parkeerruimte voor de bussen in de Smart Mobility Hub: “Een enorme parkeerdoos met een sportpark erboven.”, aldus een van de presentatoren. Oplevering van de tijdelijke AP-Bus wordt begin 2024 verwacht. Aandachtspunt uit de zaal was nog om de plek voor de bussen aan de andere kant van de ‘stationsweg’ in te richten. Dit wordt nog nader onderzocht.

Duidelijk is dat de woningcorporaties startklaar zijn om aan de slag te gaan. Er waren een aantal voorbeelden van Flexwoningen in Nieuw-Vennep en Aalsmeer, wat de aanwezigen aansprak. In de presentatie P-Bus zat een projectie van appartementen met 4 en met 8 woonlagen, tussen de gebouwen een fietspad en apart een parkeerplaats voor auto’s (max. 0,3 auto per bewoner), daarbij ook een plek voor een Community ruimte. Bij de afsluitende sessie (de participatie), werd vooral ingetekend met ideeën voor de Community ruimte, zoals een plek voor ontmoeting, koffie en thee, sport en spel. Voldoende om verder uit te werken.

De gemeente en partners zijn volop bezig om invulling te geven aan de woningbehoefte in de regio, al was tijdens de avond niet het inzicht hoeveel woningzoekenden er zijn in de categorie jongeren en starters uit Ouder-Amstel. Met P-Bus, Entrada (1.060 woningen) en Werkstad (2.000 woningen) en uiteraard De Nieuwe Kern wordt gewerkt aan een nieuwe inrichting van de omgeving rondom Duivendrecht, waarbij het goed is dat er (ook tijdens deze sessie) meegedacht wordt door de bewoners over de toekomst van Ouder-Amstel. 


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.