×

Perspectief voor woonbootbewoners Duivendrechtsevaart

20220206_142234.jpg

Perspectief voor woonbootbewoners Duivendrechtsevaart


6 februari, 2022 | 16:39 | 217 keer gelezen

Het wordt wel de 'Toeslagenaffaire van Duivendrecht' genoemd, het dossier over het bestemmingsplan voor de Duivendrechtsevaart. In dit dossier, wat al jaren moeizaam loopt, is de zorg voor een nette plek voor de woonbootbewoners aan de Duivendrechtsevaart. Dit zijn er ruim veertig (42). In de afgelopen jaar verliep het contact vanuit de gemeenten (Amsterdam en Ouder-Amstel) richting de bewoners moeizaam. Door interveniering van de lokale politiek, om het eens anders te bezien, is er nu perspectief voor de woonbootbezitters. Perspectief voor een (semi)permante bewoning. Een beperkt aantal woonbootbewoners krijgt een nieuwe plek in de Duivendrechtsevaart toegewezen.

De Duivendrechtsevaart is een kanaal wat begin jaren vijftig is afgegraven als een afslag van de rivier de Amstel. Men is begonnen met de realisatie in 1951 en al met al was het kanaal gereed in 1954. Het kanaal is een soort bosbaan kanaal, met daarin een tweetal aftakkingen. Het kanaal loopt door tot de Van der Madeweg. Op de ene punt van het kanaal zat het Gasbedrijf Amsterdam, aan de overkant in de bocht met de Amstel is in de jaren 50/60 het Altea hotel gerealiseerd. Wat later bekend wordt onder de naam Hotel Mercure aan de Amstel. Gekke is dat het hotel aan het kanaal lag, de Duivendrechtsevaart. Vandaar dat het in Duivendrecht ook wel de Duivendrechtse Bocht wordt genoemd, analoog aan de Duitse Bocht bij Koblenz, waar de Rijn en de Moezel samenstromen. In dit geval stromen de Amstel en de Duivendrechtsevaart samen. Andere overeenkomst is de hoeveelheid rondvaartboten die in beide bochten liggen. Daarnaast ligger er 42 wooneenheden in de Duivendrechtsevaart. Eén van de woonboten in de vaart stond centraal in de TV-serie met de Veerkampjes. Voor de woonboten was in het initiele bestemmingsplan onvoldoende zicht op behoud van hun plaats. Na divers overleg met de bewoners en vertegenwoordigers van de gemeente komt er een min of meer permanente ligplaats. Voor een aantal boten geldt dat deze naar een andere plaats moeten. Een rondje Duivendrechtsevaart is een veel bewandelde route voor menig dorpeling.

20220206_143416.jpg

Eén van de woonboten aan het kanaal (Duivendrechtsevaart).

 

 


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.