×

Politiek Ouder-Amstel uit zorg over klimaatverandering : ‘Niet wachten tot 2050’

IMG-20231015-WA0026.jpg

Politiek Ouder-Amstel uit zorg over klimaatverandering : ‘Niet wachten tot 2050’


20 oktober, 2023 | 15:39 | 127 keer gelezen

Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Gebiedsontwikkeling werd een presentatie gegeven van het ‘Water- en Rioleringsprogramma (2023-2027)’, de WRP. Discussiepunt in deze vergadering was het voorstel om de rioleringskosten voor bewoners jaarlijks 12% te laten stijgen, terwijl in 2022 een verlaging is bepaald. Huiswerk voor het project. Het venijn zat in de staart van het overleg: “Hoe denken we over klimaatverandering, en wat kunnen we doen als Ouder-Amstel?”.

De WRP is de opvolger van het GRP (Gemeentelijk Rioleringsplan Ouder-Amstel 2018-2022). In de WRP is rekening gehouden met vernieuwde Wet- en Regelgeving en de zorgplicht n.a.v. de nieuwe Omgevingswet. Daarnaast wordt gekeken naar klimaatadaptie. In totaal loopt er 70 km riolering door Ouder-Amstel, wat moet worden onderhouden en af en toe vernieuwd. De gemeente kent een pot voor het onderhoud en de nieuwbouw (ook De Nieuwe Kern), onderdeel van de discussie was hoe deze pot in te zetten bij de invulling van de WRP (2023 t/m 2027). En daarbij de bepaling wat de kosten voor de burgers zijn. De plotselinge verhoging van de lasten verbaasde de commissieleden.

Wethouder Koek-Baks noemde als redenen voor de stijging: achterblijvende inkomsten (niet gerealiseerde nieuwe woningen) en de tegenvallende rentestand: “De tijd van toen is ingehaald”, aldus Koek-Baks met een verwijzing naar de prognose uit 2018. In de vergadering werden de stukken uit 2018 erbij gehaald, punt van aandacht was dat er geen connectie gevonden kon worden tussen de getallen in 2018 en de inzet voor 2023-2027. Het huiswerk is dat er een verklaring komt voor het verschil. “Bijzondere is dat in 2022 op basis van de cijfers is besloten tot een verlaging van het tarief, en dat we dat in 2023 alweer moeten bijstellen”, was een reactie vanuit de commissie Ruimte.

Algemene stelling was dat de WRP technisch een goed plan is, maar er zat een extra zorg in het slot van behandeling van de WRP. Het ging om de klimaatverandering en de alom zichtbare effecten als straten en rioleringen die overvloedig regenwater niet kunnen verwerken. Diverse reacties als: “Zorg om natte voeten” en “Laten we tijdig voorkomen dat het niet Ouderkerk aan Zee wordt, maar Ouderkerk aan de Amstel blijft, we moeten niet wachten tot 2050 met een oplossing”. Een breed gedragen zorg in de commissie, welke zeker ook gedeeld werd door de leden van het college. Voor de raadsvergadering wordt het verschil verklaard en de partijen bespreken het plan in de fracties.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.