×

Victor Frequin (wethouder Sport Ouder-Amstel, VVD): "Alle kinderen lid van een sportvereniging"

IMG-20230904-WA0013.jpg

Victor Frequin (wethouder Sport Ouder-Amstel, VVD): "Alle kinderen lid van een sportvereniging"


13 september, 2023 | 14:07 | 116 keer gelezen

Komende vrijdag start de Nationale Sportweek (15 t/m 24 september) en de gemeente Ouder-Amstel is actief deelnemer aan deze sportweek. Reden om aan tafel te gaan met wethouder Victor Frequin, portefeuillehouder voor o.a. Sport en Bewegen in Ouder-Amstel (VVD). Vanaf zijn installatie als wethouder in februari heeft Frequin ruim 20 sportaanbieders uit de gemeente bezocht. Wat is zijn beeld uit deze ontmoetingen en hoe sluit dit aan op de Nationale Sportweek?

Levenswijze

Victor Frequin is met zijn 69 lentes nog volop in beweging. Frequin bruist nog van de energie en is vastberaden om de jeugd van Ouder-Amstel eenzelfde sportcarrière te gunnen zoals hij deze ook heeft gehad. Zestig jaar geleden kreeg hij de mogelijkheid om als kind de tennissport te beoefenen, en zes decennia later is Victor nog volop actief in de senioren-tennis-competitie. Hij doet dit bij zijn club Aemstelburgh, waar hij naast speler, bestuurslid en vrijwilliger, erelid is. Afgelopen week mocht hij zijn eregalerij uitbreiden met de gouden bondsspeld van de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond, red.), dit voor zijn verdiensten als vrijwilliger voor de tennisbond. Een belangrijke drijfveer voor hem is dat sport en bewegen bijdraagt aan een vitale levenswijze, wat weer bijdraagt om een goede balans te vinden in het leven, aldus Frequin.

Rondje langs de clubs in Ouderkerk en Duivendrecht

Vanaf zijn start als wethouder met de portefeuille Sport en Bewegen, heeft Frequin ruim 20 sportclubs in de gemeente bezocht. In de regel was er contact met bestuurders en trainers, maar ook af en toe met leden. Wat is de rode draad uit deze gesprekken? Wat leeft in de sportwereld van Ouder-Amstel? Frequin: “Er zijn zeker gemene delers, maar elke sportaanbieder heeft eigen speerpunten en ook eigen aandachtsgebieden. Zo werd mij duidelijk dat onze binnensport-accommodaties niet voldoen aan de eisen. De gebruikers van het Dorpshuis in Duivendrecht stellen dat de sportzaal te klein is om wedstrijdsporten te doen, de sportbonden vereisen bepaalde afmetingen van de velden en de hal, daarnaast stroomt het Dorpshuis op trainingsdagen aardig vol”.

“Sporthal Bindelwijk in Ouderkerk kent een capaciteitsprobleem, er is meer vraag dan geboden kan worden. Een ander punt is dat de meeste sportclubs momenteel prima voorzien van vrijwilligers en kader, maar voor de toekomst is er altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers en kaderleden die instromen in de vereniging. Kader wat hard nodig is om nieuwe (jeugdige) leden te verwelkomen. Zonder kader geen instroom”, stelt Frequin. Die daarmee een ander speerpunt aansnijdt wat naar voren is gekomen uit de ontmoetingen met de sportverenigingen: ledenwerving en ledenbehoud. Uit de gesprekken blijkt dat veel basisschoolleerlingen uit Ouder-Amstel nog niet lid zijn van een sportvereniging. Dat kan komen omdat hun sport niet aangeboden wordt in de gemeente (voor hockey moet je buiten de gemeentegrenzen, en sommige clubs hebben wachtlijsten voor nieuwe leden), maar veelal is dat omdat er een financieel probleem is. Frequin: “Mijn streven is dat elk kind in Ouder-Amstel lid moet kunnen worden van een sportvereniging, of breder: een structurele beweegactiviteit zou moeten kunnen doen”. Daarmee zet Frequin gelijk het thema ter tafel voor de Nationale Sportweek.

Interview Victor Frequin (vervolg)


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.