×

Weekblad voor Ouder-Amstel (01-11): OBA vrijwilliger Monique van Besouw

IMG-20231020-WA0015.jpg

Weekblad voor Ouder-Amstel (01-11): OBA vrijwilliger Monique van Besouw


1 november, 2023 | 12:52 | 107 keer gelezen

Wederom een aantal berichten over Duivendrecht in het Weekblad, zoals: intocht van Sinterklaas in Duivendrecht op 25 november; petitie buslijn 41 1900 getekend (en succesvol); de opening van de Rijksstraatweg en in de rubriek 'Vrijwilliger in Beeld', Monique van Besouw, begeleider van de meeleesclub bij de bibliotheek Duivendrecht (OBA).

Een vrijwilliger in beeld: Monique van Besouw, begeleider bij de leesclub in de bibliotheek.

Ze zijn het cement van onze samenleving, burgers die vrijwilligerswerk doen. Bij sportclubs, bij culturele en religieuze organisaties en meer. In deze editie van ‘Een vrijwilliger in beeld’: Monique van Besouw, zij is alweer 6 jaar begeleider bij de leesclubs in de bibliotheek van Duivendrecht (OBA).

De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam, met o.a. vestigingen in Ouderkerk en Duivendrecht) kent diverse vrijwilligersfuncties: er zijn gastvrouwen en -heren en vrijwilligers die de leesclubs begeleiden. Monique was jaren geleden op de A. Bekemaschool (als moeder van de tweeling Floris en Sebastiaan, red.) al bezig als voorleesouder. Met deze ervaring was een vervolgstap als begeleider van de leesclub bij de jeugd in de bibliotheek niet zo groot. Daarnaast heeft ze het vrijwilligerswerk niet van een onbekende, haar vader Piet van der Vaart is vrijwilliger bij de Zonnebloem afdeling Duivendrecht.

Monique is naast het vrijwilligerswerk als zelfstandig recruiter actief, ook heeft ze een eigen kledinglijn onder de naam HZRD Wear. De donderdagmiddag is voor de leesclub die na schooltijd bijeenkomt. Monique over de gang van zaken bij de leesclub: “De kinderen komen van de basisscholen De Grote Beer en de A. Bekemaschool en, maar ook van andere scholen (de kinderen wonen dan in Duivendrecht). Zij en hun ouders, melden zich in bij de bibliotheek (Hanna van OBA, red.). Als er een groep van 6-7 kinderen is, in de leeftijd 7-9 jaar, wordt er een leesclub gestart. In de groep zitten kinderen met diverse karakters, sommigen lezen wat sneller dan de ander. We letten ook op het woordbegrip bij de kinderen, en passen het lezen daar op aan. Dat zijn allemaal aspecten waar we rekening mee houden.

Uiteindelijk leert de jeugd veel nieuwe woorden tijdens de leesclub”. Monique zorgt er voor dat er variatie is tijdens de leesclub: “We zoeken naar passende artikelen om te lezen en naast het lezen besluiten we de leesclub met een spelletje”. De kinderen worden gestimuleerd om lid te worden van de bibliotheek, voor jeugd is dat gratis.

Naast de jeugdgroep werkt Monique op donderdagochtend mee met een damesgroep. “Dit zijn dames van alle leeftijden, waarbij Nederlands niet de eerste taal is. Ook dit is een meeleesclub. De dames lezen samen en zijn zo mede in gesprek om zo hun woordenschat te vergroten”.

Monique heeft veel plezier in het vrijwilligerswerk, en blijft voorlopig doorgaan zolang de kinderen en de dames zich aanmelden voor de leesclub en de praatclub.


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.