×

Weekblad voor Ouder-Amstel (10/05): "Vrijwilligers zijn cement samenleving"

IMG-20230420-WA0003.jpg

Weekblad voor Ouder-Amstel (10/05): "Vrijwilligers zijn cement samenleving"


10 mei, 2023 | 16:57 | 131 keer gelezen

Deze week uitgebreid Wietske Dikkers aan het woord in het Weekblad (zie tekst onderstaand). Een gevleugelde uitspraak van haar is dat vrijwilligers het cement van onze samenleving zijn, duidelijk is dat Duivendrecht en Ouderkerk voor vele activiteiten op vrijwilligers drijven. Een belangrijk fenomeen.

Andere items over Duivendrecht in het Weekblad:

  • Muziek quartet in de Kleine Kerk (zondag 21 mei).
  • Een klein kansspel op zondag 7 mei op de Verbindingsweg.
  • Historisch relaas over de Katuil op de Duivendrechtselaan (Rijksstraatweg).
  • Film in de Kleine Kerk (12 mei a.s.).
  • Foto van het Venserpark.
  • Deel 2 Terugblik op 50 jaar De Grote Beer (17 mei reunie).

Wietske Dikkers: 

“Vrijwilligers zijn het cement van de gemeenschap”.

Ruim dertig jaar is Wietske Dikkers professioneel actief voor de welzijnsorganisatie Coherente. Haar basis is het Dorpshuis in Duivendrecht, maar haar werkgebied is de hele gemeente Ouder-Amstel. “Ik kom net terug van de noodopvang aan de Wenckebachweg, om mee te denken over de activiteiten die we in het Dorpshuis kunnen organiseren voor de asielzoekers en Oekraïners”. Dit maakt het werk zo dynamisch voor haar, elk jaar zijn er nieuwe uitdagingen en veranderingen in het werk.

Wietske is in 1986 gestart als cultureel werker met aandacht voor het sociaal cultureel werk in de gemeente. Met het opgaan van het welzijnswerk in Ouderkerk en Duivendrecht in Stichting Coherente, werd het takenpakket uitgebreid en ook het aantal collega’s. “Doordat we met deze fusie groeiden, konden wij ons op alle terreinen van welzijn breder inzetten. Uiteraard groeide hierdoor het aantal vrijwilligers, want het grootste deel van ons werk wordt door vrijwilligers gedaan. Zij zijn het cement van de gemeenschap.”

Op de vraag hoe de vrijwilligers geworven worden, geeft Wietske aan dat mond-tot-mond reclame hierbij heel belangrijk is. “Daarnaast zien we regelmatig dat mensen die een cursus volgen, na een tijdje ook als vrijwilliger aan de slag gaan. Vaak maken zij door het volgen van een cursus voor het eerst kennis met Coherente. Vervolgens zien zij wat ze als vrijwilliger kunnen betekenen.” Ook vanuit het taalprogramma vinden anderstaligen hun weg als vrijwilliger. Deelnemers beginnen met het oefenen van de Nederlandse taal en gaan daarna bijvoorbeeld als vrijwilliger aan de slag bij de bar of binnen het ouderenwerk.

Wietske: “Bij Coherente hebben we ca. 275 actieve vrijwilligers (waarvan 120 in Duivendrecht, red), die op deze wijze weer honderden medeburgers ondersteunen op welke wijze dan ook”.

Uiteraard is er een professionele organisatie nodig om dit te stroomlijnen. “In deze veranderende maatschappij, is het alle zeilen bijzetten om voor de diverse doelgroepen een passend aanbod te bieden. Ook hebben mensen behoefte aan sociale contacten”, aldus Wietske. “Bij Coherente vinden we het cruciaal dat alle bewoners van de drie kernen (Duivendrecht, Ouderkerk en de Waver, red.) goed bereikt worden en er een sociaal vangnet gecreëerd wordt. Met het oog op de toekomst is het essentieel dat de voorzieningen in alle kernen meegroeien. Er zijn grote plannen voor woningbouw in onze gemeente, daarbij horen passende voorzieningen als onderwijs, sport en zeker ook welzijn”. Momenteel lopen er gesprekken met de gemeente voor bezuinigingen op korte termijn. Wietske deelt: “De ervaring is, dat wat je afbreekt, maar heel moeilijk weer op te bouwen is. Met de afbouw van verzorgingstehuizen, hebben we een activiteit als Co’s Kamer kunnen introduceren, en zo zijn er meerdere alternatieven ontstaan. Sociaal Werk Nederland heeft onderzocht dat sociale investeringen gemiddeld 60% meer opleveren dan dat ze kosten. Het is belangrijk dat de gemeente zich dit realiseert en hier oog voor heeft.”

Tot slot noemt Wietske trots de Vrijwilligersvacaturebank die vanuit Coherente aangeboden wordt: “Niet alleen vrijwilligersvacatures van Coherente, maar vanuit de gehele gemeente, van sport tot zorg, worden hierop aangeboden”. Het betrekken van bewoners bij de activiteiten en bij de gemeenschap, dat is een kwaliteit en passie die Wietske met zorg toepast. 

Kijk op: Coherente


Terug

 

 

Initiatief van DorpDuivendrecht.nl. Een onafhankelijk digitaal trefpunt voor de bewoners van Duivendrecht en ander geinteresseerden. De redactie van DorpDuivendrecht.nl heeft geen politiek, commercieel of ander belang bij dit digitale trefpunt. Puur opgezet om bewoners e.a. te informeren.